SZÁLLÁSI

30 ÉVE JELENT MEG A „SZEGÉNYHÁZTÓL A KÓRHÁZIG”

30 évvel ezelött az akkori Városi Kórházban volt már egy rövid ideig megjelenő és a dolgozókat tájékoztató kezdetleges „újság” a „Kórházi hírmondó”.  Ebből értesülhettek a kórháziak, hogy megjelent és korlátozott számban kapható 80 forintért Szállási Árpád „Szegényháztól a kórházig” című könyve. A beharangozót maga a szerző írta:

 

341 ÉVE SZÜLETETT II. RÁKÓCZI FERENC

Felsővadászi II. Rákóczi Ferenc (Borsi, 1676. március 27. – Rodostó, 1735. április 8.) magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem. 1704-ben Gyulafehérváron erdélyi fejedelemmé választották, és így ő volt az utolsó, aki betöltötte ezt a tisztséget. Születésnapján Szállási tanár úr írását ismételjük meg.
 

MIRŐL ÍRT A KÓR-LAP 20 ÉVVEL EZELÖTT?

Egyik kedvenc témája volt Szállási Árpád tanár úrnak a Nobel díjak története. 20 évvel ezelött Wagner Jauregg Nobel díjának történetével ismertette meg a lap olvasóit

 

110 ÉVE SZÜLETETT SELYE JÁNOS

Selye János (Bécs, 1907. január 26. – Kanada, Montréal, 1982. október 15.) osztrák-magyar származású kanadai vegyész, belgyógyász, endokrinológus. Születésének 110. évfordulójára Szállási Árpád egy korábbi írásával emlékezünk
 

AZ INZULIN PÁLYAFUTÁSA

Sir Frederick Grant Banting (Alliston, 1891. november 14. – Musgrave Harbour, 1941. február 21.) kanadai orvos. 1923-ban J.J.R. Macleoddal megosztva orvostudományi Nobel-díjban részesült az inzulin felfedezéséért. A tudós születésnapjára Szállási tanár úr írásával emlékezünk.
 

ESZTERGOM AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

A 100 évvel ezelőtti „Nagy háború” egy helyi, Esztergom-kertvárosi helyszínéről a fogolytábor életéről írt  a Kór-lapban Szállási tanár úr. Az érdekes írás kiemelten foglalkozott a tábor orvosával, dr. Fonyó Jánossal, aki a napi munka mellett magas színvonalú folyóiratot is megjelentetett. Ki lehetett ez az érdekes orvos – tette fel a kérdést a tanár úr és a további kutatásoktól várta a választ.

 

„MORPHEUSZ ÚJJÁSZÜLETÉSE”

Abaújszántón a Neriva Pharma KFT új morfingyárat kíván építeni – olvashattuk a közelmúltban. Egykor hazánk a morfingyártás európai vezetője volt. Az Alkaloida és az idén 120 éve született Kabay János neve szorosan összefonódott. Mit is írt erről Szállási tanár úr?
 

AZ ORVOS ALAKJA A MAGYAR SZÉPIRODALOMBAN 5.

Szállási Árpád tanár úr egy régi dolgozatát "Az orvos alakja a magyar szépirodalomban"
címmel folytatásokban adjuk közre olvasóink számára. A professzor úr valamennyi írása, -
így ez is- intellektuális élményt jelent azok számára, akik időt szánnak az olvasásukra.

 

 

AZ ORVOS ALAKJA A MAGYAR SZÉPIRODALOMBAN 4.

Szállási Árpád tanár úr egy régi dolgozatát "Az orvos alakja a magyar szépirodalomban" címmel folytatásokban adjuk közre olvasóink számára. A professzor úr valamennyi írása, - így ez is- intellektuális élményt jelent azok számára, akik időt szánnak az olvasásukra.
 

AZ ORVOS ALAKJA A MAGYAR SZÉPIRODALOMBAN 3.

Szállási Árpád tanár úr egy régi dolgozatát „Az orvos alakja a magyar szépirodalomban”
címmel folytatásokban adjuk közre olvasóink számára. A professzor úr valamennyi írása, -
így ez is- intellektuális élményt jelent azok számára, akik időt szánnak az olvasásukra.

 

Tartalom átvétel