KICSI A VILÁG

 2021.09.27 14:24

Patkai_3.jpg Dr. Pátkai István főorvos ismét jelentkezett egy, a tőle már megszokott írással, melynek alcíme: „Találkozások az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson - Budapest, 2021. szeptember 5-12”

Micsoda “láncszemek”! Két ismerős nigériai püspök is felbukkant a kongresszuson. 
Nem terveztem a személyes részvételt, de a prominens afrikai vendégeket köszönteni illő. A regisztrációs időből kifutva érkeztem a Hungexpo elé, majd a rendőrök, a biztonságiak, az önkéntesek, rendezők védőhálóján átjutva sikerült méltányossági szalagot kapni és találkoztam a püspökökkel.
Rendkívülinek tűnő találkozások, melyek a hálózatok tudományai nyomán inkább törvényszerűek, mint különösek. Karinthy Frigyes zseniális gondolata - hogy “elegendő néhány kapcsolat, hogy az ismerősök köre kiadja az egész emberiséget”. Karinthy “Láncszemek” című novellájából (1929) és hálózat - tudományokból is tudjuk, hogy “kicsi a világ” és mi emberek össze vagyunk kötve. Minő felelősség, milyen hatalmas lehetőségek! Áldás vagy átok lehetünk egymás számára, a föld minden népe számára.

Az eucharisztikus kongresszusi találkozásaimon reflektálva a személyes kapcsolati hálóm szövevényét bontogatom. A közel harminc évvel ezelőtti Esztergomi Vaszary Kolos Kórház jelent kiindulópontot. 1994-ben indultunk, immáron harmadik alkalommal Afrikába, feleségem, Gizella a Christoffel Blindenmission-hoz csatlakozott én pedig a nigériai egyetemekkel szerződtem. Most visszatekintve már látom, hogy ez a döntés életre szóló missziós, humanitárius küldetésünk kezdetét jelentette. Zarándokutunk távoli országokba vezetett és találkozásaink, mint csillogó gyöngyszemek villannak fel emlékezetemben. Jólesik felidézni, ünnepelni mindazokat, akikkel hosszabb - rövidebb ideig összeért az életünk, egymásba írhattuk narratíváinkat, Esztergomtól - Kano - Melbourne - Cape Town - Sokoto városokon át a Budapesti Eucharisztikus Kongresszusig.

Hogyan kerültem kapcsolatba a nigériai püspökökkel?
 
Észak-Nigériában, Kano-ban az egyetem pszichiátriai részlegén dr. Shehu Sule volt egyik kedves tanítványom, szakorvosképzésre is akkreditált részlegünkön elsők között szerzett pszichiátriai képzettséget, gyermekpszichiátria iránt érdeklődött, de erre a képzésre Nigériában nem volt lehetőség. 2003-ban a német bázisú Christoffel Blindenmission - CBM szponzorálásában részt vettem a Pszichiátriai Világszövetség Melbourne-ben rendezett kongresszusán, mely gyermek és serdülőkori témákkal foglalkozott. Melbourne-ben találkoztam Brian Robertson professzorral, aki Cape Town - ból Dél-Afrikából érkezett. 
Az előadások szünetében ismerkedve szóltam nigériai gondjainkról. Professzor Robertson vállalta dr. Shehu Sale képzését, aki Nigéria második gyermekpszichiátereként tért haza. 2005-ben Dél-Kelet Ázsiában vállaltam munkát, elsősorban a cunami sújtotta országokban, dr. Shehu Sale átmenetileg nyomdokaimba lépett és a pszichiátriai részleget vezette, majd a közelmúltban a Sokotoban, Észak-Nyugat Nigériában a regionális neuropszichiátriai intézet igazgatását vállalta. Muszlim tanítványom Sokotoban találkozott Matthew Hassan Kukah püspökkel, aki a nigériai jogi, politikai fórumokon aktív és akit Ferenc pápa jelentős jogi testületbe választott. Kiváló tanítványom, dr. Shehu Sale baráti kapcsolatba került a sokoto-i katolikus püspökkel és e-mailen tudatta velem, hogy “mentora, barátja, ”Kukah püspök, több nigériai egyházi méltóság társaságában az 52. Eucharisztikus Kongresszusra érkezett. 

patakai1.jpg

Matthew Kukah püspökkel az Eucharisztikus kongresszuson

A másik nigériai főpap, John Onaiyekan kardinális szeptember 9-én katekézist tartott a kongresszuson. Az érseket 1997-ben ismertem meg, amikor a CBM-mel partneri kapcsolatban Nyugat és Közép afrikai püspökeivel az egyház szociális missziójáról tanácskoztunk. A szegények, marginalizáltak, fogyatékkal élők segítésében szoros partneri kapcsolatot tartottunk fenn az abuja-i érsek úrral, aki a pszichés zavarokkal, epilepsziával élők felé is figyelemmel fordult.

Az Eucharisztia a kegyelem, a “könyörületesség” szuper-jelenlétével  személy szerint szól hozzánk és az emberi kapcsolatok megtartó hálózatában, némi elfogultsággal mondhatom, hogy a humán foglalkozások, a segítő hivatásaink területén (redemptiv power of clinical work) érzékletesen megtapasztalható. Végtelen lehetőségek a szeretet és hozzáértés továbbadására. 

patkai2.jpg


A fogyatékkal élők segítése az Abujai Főegyházmegye szervezésében, Nigériában