VESZETTSÉG

 2021.07.20 07:18

Veszettseg.JPG Ha erdei sétáink, kirándulásaink kapcsán a fákra kitett vörös plakátokkal találkozunk, sokan tudjuk, hogy a rókák veszettsége elleni immunizálás történik azon a területen. Azt már kevesen tudják, hogy a kór elleni első nagy lépést 120 éve Pasteur tette meg.1885. július 6-án Luis Pasteur a fáradságos munkával előállított szérumát először próbálta ki emberen.

A veszettség vírus okozta betegség és gyakorlatilag egyidős az emberiség írott történetével. Pasteur beavatkozása előtt a fertőzést elszenvedő emberek szörnyű körülmények között valamennyien meghaltak.
Kezdetben depresszióssá, majd ingerlékennyé váltak, jellemző volt a nyálfolyás, a nyelési görcsök, végül encephalitis tünetei léptek fel és légzésbénulás okozta az exitust.
Tankönyvi adat a kórról, hogy a lappangási ideje 10 naptól 1 évig is eltarthat. A vírus a nyál útján kerül a fertőzött szervezetbe és az idegsejteshez kötődve vándorol a központi idegrendszerbe, ami a vírusszaporodás elsődleges helye.
…. Pasteur állatkísérleteit lezárva egy 9 éves kisfiút - Jozeph Meister - beoltott a kikísérletezett vakcinával, mely legyengített, fix vírust tartalmazott.
Először fordult elő az emberiség történetében, hogy valaki túlélte a fertőzést!
Nem kis büszkeséggel kell megjegyezni, hogy az oltást magyar tudós, - Hőgyes Endre ( 1847-1906 ) tökéletesítette, aki nem szárítással, hanem hígításos eljárással érte el a vírus virulenciájának csökkenését.
Hazánkban a múlt század 30-as éveiben elkezdték, és kötelezővé tették az ebek vakcinázását, mellyel minimalizálták a betegség előfordulását. Napjainkban is minden 3. hónapnál idősebb kutyát évente kötelező veszettség ellen oltani. Ez évente 1,5 millió beavatkozást jelent. A betegség forrásai a háziállatok közül ma inkább a macskák, melyek oltása nem kötelező - nehezen lehetne ezt kivitelezni - de ajánlott. A vadállatok közül a rókák léptek elő elsőszámú veszélyforrássá.
Az erdei sétánkon kitett plakátok 1997-től erről adnak tájékoztatást.
A fertőzés döntően harapás útján kerülhet az emberbe. A sérülést okozó állatot 14 napig meg kell figyelni. Ha ezalatt egészségesnek bizonyul, fertőzőforrásként nem jön szóba. Ha az állat elpusztult agyából mintát kell küldeni a megfelelő laboratóriumba.
Az orvostudomány történetében a … beavatkozás igen nagy jelentőségű volt.
A megemlékezés alkalmat ad arra is, hogy a fertőző betegségekkel foglalkozó kollegáink munkájára kicsit ráirányítsa a figyelmet. Nincsenek ők rivaldafényben, de rendkívül fontos, hasznos munkát végeznek a háttérben minden nap. 
Osvai László dr.
Felhasznált forrás:
Dr. Lontai Imre: Veszettség
A medicina krónikája