130 ÉVE SZÜLETETT EDVIN HABBLE

 2019.11.10 11:37

Edwin-hubble.jpg Edwin Powell Hubble (1889. november 20.-1953))  amerikai csillagász, aki felfedezte, hogy a galaxisok nem a Tejútrendszer részei, valamint felfedezte a kozmikus vöröseltolódást.  Az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. A modern idők egyik vezető csillagásza volt, és ő rakta le a fizikai kozmológia alapjait. Róla nevezték el a Hubble űrtávcsövet.


1889-ben született Missouriban. Edwin nagyon jó kapcsolatban állt nagyapjával, Martin Hubble-lal. Ő ismertette meg a kis Hubble-lal a csillagászat szépségeit, miután távcsövet épített neki a nyolcadik születésnapjára. Edwint olyannyira magával ragadták a csillagok és bolygók látványa, hogy középiskolás korában még egy cikket is írt a Marsról, ami meg is jelent a helyi lapban. Harriet Grote-nak, Edwin tanárnőjének is feltűnt a fiú rohamosan növekvő csillagászati érdeklődése, így beszélt róla: Edwin Hubble lesz nemzedéke egyik legragyogóbb eszű férfija…

Hubble a Wheaton College-ban folytatta tanulmányait, abban a reményben, hogy ösztöndíjat kap egy híres egyetemre. Az álma be is teljesült, ösztöndíjat kapott a Chicagói Egyetemre. Chicagóban Hubble minden idejét a csillagászatnak szerette volna szentelni, édesapja azonban arra kényszerítette, hogy jogi tanulmányokat folytasson, mert úgy vélte ez fog a fiának biztos megélhetést biztosítani. Edwin úgy küszöbölte ki a saját, és édesapja pragmatikus gondolkodása között feszülő ellentétet, hogy jogra iratkozott be, de e mellett rengeteg fizika előadást is hallgatott, amelyekből le is vizsgázott. Az egyetem fizika tanszékét az az Albert Michelson vezette, aki 1907-ben a legelső fizikai Nobel-díjat szerezte meg az Egyesült Államoknak. A második amerikai fizikai Nobel-díjas, Robert Millikan is ezen az egyetemen tanított, aki ráadásul részmunkaidős laboratóriumi asszisztensként alkalmazta Hubble-t, amikor az még csak alsó éves hallgató volt. Millikan később segített Hubble-nak, abban, hogy megkapja a Rhodes-ösztöndíjat az Oxfordi Egyetemre. …

A csillagászat olyasmi, mint a lelkészi pálya - mondta egy alkalommal. Elhivatottság nélkül senki nem választhatja. Én kaptam egy félreérthetetlen hívást, és tudtam, hogy nekem egyedül a csillagászat fontos, még ha másod- vagy harmadrangú csillagász lesz is belőlem. Hubble nekilátott, hogy elinduljon a professzionális csillagászat felé vezető úton. Sikerült elhelyezkednie a Yerkes Csillagvizsgálóban. Az igazán nagy felfedezésekhez viszont kutatói állásra volt szüksége egy korszerűbb csillagvizsgálóban. Így került a képbe a Wilson-hegyi Obszervatórium, ami már rendelkezett egy 60 hüvelykes (152,4 cm-es) teleszkóppal, és már majdnem kész volt a 100 hüvelykes (254 cm-es) óriásteleszkóp is. Ez a kaliforniai obszervatórium már értesült Hubble kimagasló tehetségéről, így 1916 novemberében állást ajánlottak az ifjú Hubble-nek….

Hubble úgy vélte, rengeteg önálló galaxis létezik még a Tejútrendszeren kívül.

1929-ben Hubble és Humason megfogalmazta a galaxisok empirikus vöröseltolódás-távolság összefüggését, amelyet ma egyszerűen csak Hubble-törvénynek nevezünk.

Hubble központi szerepet játszott a Hale-teleszkóp megtervezésében, a megvalósításba azonban közbeszólt a második világháború. Gyengülő egészsége, szívinfarktusa munkatempójának lassítására kényszerítette.

 

Élete során sokat tett azért, hogy a csillagászatot a fizika egyik ágának ismerjék el, nem utolsósorban azért, hogy a Nobel-díjat csillagászoknak is odaítélhessék. Erőfeszítéseit csak nem sokkal halála után koronázta siker, így, bár kiérdemelte volna, a legnagyobb tudományos elismerés elnyerése nélkül halt meg 1953. szeptember 28-án.

 

Ma nevét viseli aszteroida, kráter a Holdon és az univerzumot olyan mélységben kutató űrtávcső, amilyenről az amerikai csillagász még nem is álmodhatott.