A BALKEZESEK VILÁGNAPJA AUGUSZTUS 13.

 2018.08.06 17:55

balkez.jpg Augusztus 13-a a balkezesség és a balkezesek nemzetközi napja. Először 1976. augusztus 13-án tartották meg; a célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a balkezeseknek az alapvetően a jobbkezesek számára „kézre álló” világban. A társadalom 10–12 százaléka balkezes.

Míg Jézus és a szentek jobb kézzel osztják az áldást, addig az ördögöt ábrázoló számos alkotás szerint a Sátán balkezes. Hogy baloldal, illetve a balkezesség a rosszal kapcsolódik össze, az elnevezésből is látszik. Latinul a bal(kezes) sinister; ez a szó ’szerencsétlen’-t, ’bűnös’-t és ’ördögi’-t is jelent. Talán emiatt is övezte sokáig az a babona balkezességet, hogy az valami rosszat jelent, és sokáig ezért próbálták lenevelni, átszoktatni a balkezeseket a jobb kezük használatára.

ma már tudjuk: az, hogy a gyerek melyik kezével nyúl a tárgyak után, veleszületett sajátosság, és bár megváltoztatható, nem érdemes vele kísérletezni. Régebben a balkezeseket még egészen kicsi korban, sokszor brutális módszerekkel szoktatták át a „jó” kezére, számos lelki traumát és rejtett frusztrációt okozva ezzel az illetőnek.

A történelemben több nagy, emblematikus alak nem jobbkezesként élte le életét:

köztük volt a híres hadvezér, Nagy Sándor; a zeneszerző, Ludwig van Beethoven; a magyar költészet kiemelkedő alakja, Petőfi Sándor és a némafilmek sztárja, Charlie Chaplin is.

A  művészek körében is közismerten sok a balkezes (gondoljunk csak Leonardo Da Vincire, vagy akár Jimi Hendrixre), a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, illetve a két számítástechnikai óriás, a Windows és az Apple atyja, Bill Gates és Steve Jobs is balkezesként látták meg a napvilágot, csakúgy, mint Lionel Messi vagy Diego Maradona, de balkezes Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Mary-Kate Olsen, Jeremy Renner és Hugh Jackman is.