In memoriam Daniel Keyes 1927-2014

 2017.08.21 15:29

Algernon.jpg 90 éves lenne a neves amerikai író, aki Virágot Algernonnak című könyvével beírta magát kitörölhetetlenül a világirodalomba. Az ebből készült film a Charly, Cliff Robertson főszereplésével 1968-ban került a mozikba. A legjobb színészi alakításért járó Oscar-díjat nyerte el.. A 60-as-70-es évek fiataljai számára meghatározó élményt jelentett Daniel Keyes munkássága.

Életrajza:
Daniel Keyes 1927. augusztus 9-én született Brooklynban. Tanulmányait a Brooklyn College-ban végezte, ahol diplomáját is szerezte 1950-ben.
17 éves korában belépett a haditengerészethez, és gazdasági tisztként szolgált. Főiskolai (BA) diplomát szerzett pszichológiából a Brooklyn Egyetemen. Ezután napközben angolt tanított New York közép iskoláiban, este angol és amerikai irodalom szakra járt, hogy megszerezze az egyetemi diplomáját, hétvégeken pedig írással foglalkozott.
Az 50-es évek elején a Marvel Science Fiction című ponyva magazinnál volt szerkesztő, majd 1952 körül az Atlas Comics számára írt horror és sci-fi képregényeket. Ebben az évben vette feleségül Aurea Vazquez Georginát, akitől három gyermeke született. 1955-56-tól már a felkapott EC Comics számára írt a saját nevén, és Kris Daniels, A.D. Locke valamint Dominik Georg álneveken.
Első elbeszélése (mely később regénnyé bővült), a Virágot Algernonnak, 1959-ben jelent meg. Főhőse Charlie Gordon, értelmi fogyatékos, akinek a 70-es IQ-ja egy kísérleti operáció révén 180-ra fejlődik. Szélsebesen nő a tudásvágya, megtanul húsz nyelven, rengeteg tudományban jártas lesz, és idővel lekörözi orvosait saját szakterületükön is. A fejlődés azonban csak időleges, és bekövetkezik a szellemi leépülés. A regényből 1968-ban film is készült, amelynek főszereplője, Cliff Robertson megkapta a legjobb színészi alakításért járó Oscar-díjat. A film olyan magasra tette a mércét, hogy a következő filmes adaptáció elkészülésére az ezredfordulóig kellett várni. Ezzel a művével elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat. 2000-ben pedig az Amerikai Sci-fi és Fantasy írók neki adományozták az Author Emeritus (Idős írók) kitüntetést. Egy szellemileg visszamaradt ember gondolatairól és szeretetéhségéről szóló könyvét a világirodalom legnagyobb hatású művei közt tartják számon.
Keyes 1966-tól az Ohio állambeli Athén egyetemén angol és kreatív írás szakon tanított. Ugyanitt 2000-ben megkapta a tiszteletbeli professzor címet is.
A pszichológia iránti érdeklődése írói munkásságában is megfigyelhető, jellemző témaválasztása a pszichiátriai problémákkal, elmezavarokkal közdő ember élete. A Virágot Algernonnak mellett még egy másik híres művét, az Ötödik Sallyt is érdemes megemlíteni. Ebből a művéből három filmfeldolgozás is készült: egy 1968-as amerikai mozifilm mellett egy 2000-es kanadai-amerikai, illetve egy 2006-os francia tévéfilm.
Megtörtént esetet dolgoz fel az író, a Szép álmokat Billy! és a Billy Milligan háborúi című műveiben melyet a főszereplő, (Billy Milligan) vallomása által írt meg, mikor az elmegyógyintézetben volt.
2014-ben hunyt el floridai otthonában!
(forrás: http://www.kepeskonyvtar.hu/index.php…)