MAGYAR FESTÉSZET NAPJA 2016

Idén tizenötödik alkalommal ünnepeljük a magyar kortárs festészetet.
Minden évben, Szent Lukács, a festők és orvosok védőszentjének napja, október 18.-a köré szerveződnek azok a kiállítások, ahová a kortárs művészetet kedvelő nagyközönséget várjuk. 2002-ben a Feneketlen tónál egy hétvégén indult az első rendezvény.
 

Mára több hetes rendezvénysorozattá duzzadva több száz résztvevő kiállítóval, közel száz, országosan és külföldről csatlakozó galériával büszkélkedhetünk. Alapítványunk kurátorainak önzetlen, egész éves munkáján alapul a festészet ünnepének sikere.
Egyedülálló és egyetlen alkalom Magyarországon, amikor több száz kortárs festőművésszel találkozhat a közönség egy időben és térben. Célunk e művészeti ág népszerűsítése, megkedveltetése, lehetőséget teremtve a nagy találkozások számára. Éppen ezért, tárlataink ingyenesen látogathatók.
2016-ban három nagy pilléren nyugszik a festészet ünnepe. Esztergomban a fő helyszínen , Újbudán a fővárosban és Szolnokon a Tisza partján egymás után nyílnak az izgalmas kiállítások. A vidéki helyszínek különösen fontosak számunkra, ezzel is kinyilvánítjuk nyitottságunkat az ország más területein alkotó festőművészek felé. Innovációs eleme tevékenységünknek az is, hogy folyamatosan bővítjük a hozzánk csatlakozó galériák körét. Ennek köszönhetően találtunk rá új, frissen megnyitott kiállítóhelyekre, amiket e programsorozattal könnyedén a képzőművészet vérkeringésébe kapcsolhattunk. Innovatív megoldás az is, hogy lehetőségek szerint, egy kiállítás megnyitó eseményén több társművészet is szerephez jut, mint színház, zene, látvány és előadóművészet.
Hagyományosan a festészet ünnepe ad alkalmat a szakmai díjak átadására. Ebben az évben október 16-án Esztergomban a Szent Adalbert Központban rendezett Élő Magyar Festészet című kiállítás megnyitójával egybekötött gálaesten kerül sor a nagy eseményre. Az Életműdíjat egy 70 év feletti doyen kapja. A Magyar Művészeti Akadémia Festészeti-díját egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő személy veheti át a középgenerációból. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat pedig az a professzionális fiatal alkotó kapja, akinek munkáját a szakma is korán elismeri.
A Magyar Festészet Napja Alapítványának elsődleges és fő támogatója, valamint tizenöt éve változatlanul segítője, Újbuda Önkormányzata. Több éve támogatók között tudhatjuk a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatát is.

Az idei kiállítás sorozatunk fővédnöke: Dr. Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek

Forrás: Magyar Festészet Napja