ORVOSPORTRÉK ESZTERGOMBÓL

Több mint egy évtized telt el az „Orvosportrék Esztergomból” című riportkötetem kiadása óta. Ezalatt időről-időre újabb beszélgetések jelentek meg az ekor-lap.hu internetes portálomon, és ezeket gyűjtöttem össze az „Orvosportrék Esztergomból 2.”- ben.
 

 

 

Interjúalanyaimat összekapcsolja a hivatásuk, a Kórház és Szent István városa.
Az elhangzó kérdések visszatérőek, olykor akár sablonosak – bocsássa ezt meg egy gyakorló orvosnak az olvasó – de a válaszok sokszínűek, érdekesek, megkockáztatom tanúságosak.
Hogyan lett egy arisztokratából országosan elismert sebész Esztergomban? Mit tud egy átlag Costa-ricai polgár Magyarországról? Milyen élményeket adhat egy orvos házaspárnak Afrika és a Távol-Kelet? Mi köze van az orvoslásnak a halbiológiához?
Ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatunk a riportok olvasása közben, de számos esetben „csak” a mindennapok hőseivel beszélgettem.
Azokkal, akik egész életüket a betegek gyógyításának szentelték.
Kollegák, családorvos, osztályvezetők, kórházigazgatók vallanak hivatásukról, mesélnek életükről, tapasztalataikról.
Fontosnak tartom, hogy megismerjem és bemutassam azokat az orvosokat, akik maradandó nyomot hagytak az esztergomi Vaszary Kolos Kórház és a Város történetében – írtam az első kötet előszavában.
Nincs ez másképp ma sem!

Dr. Osvai László
2013.január

A kötetben szereplő riportalanyok:

Alfaro Cooper Carlos, Almási Mária, Baghy Gizella, Bártfai Zsuzsanna, Berbik István, Dani Árpád, Dobó István, Dinnyés József, Esztári Piroska, Erdős Zsigmond, Élő György, Fodor Ferdinánd, Felföldi Éva, Fésüs Gábor, Gaál Péter, Hermann Károly, Jankovich Mihály, Karcsú József, Kinczel Ágota, Kindler Miklós, Kégel Eszter, Kovács Márta, Kővári Tamás, Lászlóczky Ágnes, Lehotka Mária, Müller Tibor, Nemeskéry Edvin, Pádi Éva, Pák Gábor, Pátkai István, Sólyom Olimpia, Sós Iván, Seres Zsuzsanna, Sörös Jenő, Szabó Klára, Till József, Tőrös Péter, Trexler Ilona, Zámbori János.