SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSEK

 2022.01.02 07:11

Szuletesnap_1.jpg A véletlen úgy hozta, hogy napjainkban 3, korábban a kórház életét meghatározó főorvos ünnepli születésnapját. Dr. Pák Gábor 75, dr. Orgoványi László és dr. Varga Győző 70 éves lett. Isten éltessen Őket!

 

 

 

 

PAK.jpg Dr. Pák Gábor Dorogon született, édesapja bányaüzemi körzeti orvos volt, aki a legendás Dorogi Bányász sportorvosi teendőit is ellátta. Édesanyja pedagógus. A helyi Petőfi Sándor Általános Iskola befejezése után az I. István Gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol az eltöltött tartalmas évek meghatározták későbbi szakmai pályafutását. Rendszeresen bedolgozott a Középiskolai Matematikai Lapokba, majd harmadik osztályosan megyei fizikai versenyen 3. helyezést ért el. Kitűnő érettségi után 1965-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetemre nyert felvételt, ahol „cum laude” minősítéssel végzett. Első munkahelye szülővárosa – édesapja helyettesítése –, majd annak kórházi belgyógyászati osztálya mintegy húsz éven át. Belgyógyászatból, gasztroenterológiából, nefrológiából szerzett szakképesítést. 1994. január 1-től a belgyógyászati osztályvezető főorvosa.
1993-ban az egyesített kórházak (Dorog–Esztergom) orvosigazgató helyettese, majd 1999-ben megbízott főigazgatóként vezette át a Vaszary Kolos Kórházat az új évezredbe.
2000. január 1-től az intézmény orvosigazgatói posztját töltötte be 2008-ban történő lemondásáig. 2011 szeptemberéig osztályvezető főorvosként dolgozott, majd ekkor kérte nyugdíjazását – 40 éves egészségügyben eltöltött időszak után.
Szakmai tevékenységében a gasztroenterológia megyei megszervezése, az operatív endoscopia bevezetése, a capsula endoscopia hazai úttörője, a krónikus veseelégtelenségben szenvedők aktív kezelésének kezdeményezője és megalapítója volt, munkáját számos külföldi és hazai konferencián értékelték. 104 előadás, 24 közlemény és 3 könyvfejezet jellemzi szakmai munkásságát. Kórházvezetőként aktív részese volt az épületek rekonstrukciójában, kialakításában (sebészeti pavilon, reumatológiai épület, patológia, Fresenius Dialízis Központ, belgyógyászati épülettömb, kápolna), valamint új kórházi funkciók esztergomi meghonosításában (önálló traumatológia, intenzív terápia, nefrológia, mozgásszervi rehabilitáció, krónikus betegellátás, CT, digitális röntgentechnika, kórházi – TÜV – minőségbiztosítás, határon átnyúló egészségügyi együttműködés). 10 évig volt Komárom–Esztergom megye belgyógyász szakfelügyelő főorvosa.
Tagja volt a Magyar Belgyógyász Szakmai Kollégiumnak (2004–2008) és a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégiumnak (2009–2011), valamint a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Vezetőségének. 2005-től titkárként tevékenykedett az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság Gasztroenterológiai Munkacsoportjában.
Forrás:Helischer könyvtár Esztergom

orgo.jpg Orgoványi László 1951-ben Budapesten született. Édesapja református lelkész, édesanyja OTP dolgozó volt. A Szent László Gimnáziumban érettségizett. 1977-ben kapta meg diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Nem volt könnyű akkoriban állást találni. Belgyógyásznak készült. Erdős Zsigmond segítségével került Esztergomba, ahol végülis a nőgyógyászaton kapott állást, és „aki egyszer végigkíséri egy új élet megszületését, az soha többé nem tud elszakadni ettől a pályától.” Nagyon jó közösségbe csöppent.  1982-ben szakvizsgázott. Az első 10 évét a Kárpáthy főorvos vezetését jellemző abszolút fegyelem, szinte legendás szigor jellemezte. Ugyanakkor Zámbori és Karcsú főorvosokban igaz, segítőkész barátra lelt.”A szülőszobai munkát, egy-egy nehéz szülésvezetést, egy faros szüléslevezetést – amit ma már csak nagyon kevesek tudnak vállalni Európa szerte,- az operatív tevékenységet, a laparascopia alapjait, mindent tőlük tanultam. Ők ezt szívből, önzetlenül, idejüket nem sajnálva adták nekem és a többieknek.” A tőlük kapott alapokkal különösebb problémák nélkül dolgozta végig 44 éves orvosi pályáját. Az osztályra így emlékezik vissza: „Az osztály akkori tevékenységét egy baráti közösség együtt működése jellemezte. A problémákat közösen átgondolva meg tudtuk oldani. A mai napig kapcsolatban állunk egymással.”

Varga_Gy.jpg Varga Győző, orvos, urológus, intézetigazgató, közéleti személyiség a SOTE Általános Orvosi Karán végzett, majd urológiából szakorvosi vizsgát tett. Egészségügyi szakközgazdász diplomát szerzett. 24 éven keresztül az esztergomi kórház urológiai osztályán dolgozott.
2000-től a Szent Borbála Egészségügyi Központ, később a Dorogi Szakorvosi Rendelő és Szakkórház Kht. igazgatója lett. Egészségügyi szervező, programalkotó munkáját már a kórház-felújítás során megkezdte. Dorog Város Önkormányzata a kórház és szakrendelő együttes vezetésével bízta meg. Kiegyensúlyozott, megbízható szakmai teljesítménye révén az intézmény, a város és a kistérség megelégedésére dolgozott. A dorogi kórház dr. Varga Győző vezetésével 2004-ben az önkormányzat kezdeményezésére, állami pályázati pénzből és a város anyagi támogatásával teljes rekonstrukción esett át.
Irányításával a járóbeteg szakrendelő 2011-ben újulhatott meg. Tizenhét esztendős főigazgatói megbízatása során kollégáival Dorog és térsége egészségügyi ellátását magas színvonalon és méltó körülmények között szolgálhatták. Vezetői megbízatása 2017-ben a dorogi és az esztergomi egészségügyi intézmény egyesítése miatt ért véget.
Több évtizedes kiemelkedő orvosi, egészségnevelői és orvosvezetői munkáját, a dorogi egészségügyért végzett tevékenységét a megyei közgyűlés 2014-ben a Komárom-Esztergom Megyéért díjjal ismerte el. Közéleti személyiségként többször volt országgyűlési és helyi önkormányzati képviselő.
Forrás: dorog.hu
.