KOLOS FÜZETEK 32.

 2021.10.25 11:08

kolos_fuzetek_6.jpg Megjelent a Kolos füzetek legújabb száma. Ez a 32. füzet. Talán elmondható, hogy egyedülálló vállalkozás a sorozat, mely ezúttal az esztergomi szülészet-nőgyógyászat történetét ismerteti 2 részletben. Az első füzet bevezetőjéből egy Márai idézettel hívjuk fel az olvasó érdeklődését.

Aki nem látott szülést, nem tud az életről valamit, nem tud valami biztosat és "alapvetőt", mint az iskolában mondanák - bizonyos, hogy aki nem látott szülést, nem látott bele a szerkezetbe, nem ismeri a műhelyt, azt a rejtélyes és félelmes műhelyt, ahol az élet készül. 
Az erők, amelyek szülés közben megmozdulnak, az élet és a halál erői: az anya és a gyermek állandóan élet és halál között tapogatódznak ez órákban, vak sötétben, süket ösztönnel. Olyan erők mozdulnak meg e pillanatokban, olyan erők feszítik az anyatestet, mint földrengéskor. A néző nem csodálkozna, ha vér és placenta helyett láva és hamu ömlene ki füstölögve az anyaméhből. Igen, láttam a szerkezetet.
 Az ember csendes lesz, egészen csendes. Később, mikor a gyerek sírni kezd, a néző kisompolyog a szobából, s úgy érzi, Michelangelo kontár volt, és Newton, minden számításával, műkedvelő. 
Márai Sándor