A GÖNCZY BÉLA DÍJ 2021 ÉS A DÍJ RÖVID TÖRTÉNETE

 2021.09.27 14:33

Gonczy_dij_1.jpg 2000 óta adja ki Esztergom Város Önkormányzata a Gönczy Béla díjat az esztergomi orvostársadalom munkájának elismeréseként. 2021-ben a díjat 3 orvosnak – Dinnyés József, Erős Miklós és Ungár Dénes - ítélte oda a Testület. A kitüntetések átadására a 2021.szeptember 16.-i rendes Testtületi ülés előtt került sor.

Az ekor-lap tulajdonosa és szerkesztője 2000-ben az Esztergomi Önkormányzat képviselője volt. Ebből a pozíciómból érthető, hogy sok egyéb más kezdeményezés mellett arra törekedtem, hogy az esztergomi orvostársadalmat az Önkormányzat megismerje és munkáját értékelje.
Sikerült elfogadtatnom a jevaslatomat és a Képviselő-testület Gönczy Béla nevével fémjelezve kitüntetést alapított, Az eredeti elgondolásomat is elfogadták képviselő társaim, nevezetesen, hogy a díj 1 személynek, 2 évente kerüljön odaítélve és a kitüntető címet a mindenkori minimálbér 10-szeresét jelentő pénzjutalom is kísérje. Az átadására 2 évenként Semmelweis Napon kerüljön sor.  Az elismeréshez egy emlékplakett is társult. Ennek elkészítésére Peternák Gusztváv fiát, Zoltánt kértem fel.
Peternák Gusztáv, egy kiváló művész volt. Számos alkotása között szeretném megemlíteni a Babits kisplasztikáját, amely mai s a Belgyógyászati Osztály falát díszíti. Fia, Zoltán édesapja tehetségét örökölte. Őt kértem fel a Város nevében a Gönczy Béla díj emlékérmének elkészítésére. Azt gondolom, hogy kitünő munkát végzett.
2000.junius 30-án került sor az első kitüntetés átadására. Postumus kapta meg dr. Mohos Zoltán.
A 2002. év ben július 1-én Szállási Árpádot díjazta az Önkormányzat.
2 év mulva Szontágh Csaba kapta a díjat postumus.
2008-ban Magyrsóki Ferenc és Zsenbery Dezső is részesült a kitüntetésben.
Időközben Esztergom Város Önkormányzata átalakította a városi kitüntetések rendszerét és számos területen alakított ki elismerést jelentő díjakat, a Gönczy Béla díj példáját követve.
2017-ig az Esztergomi orvosok munkáját elismerő díj nem került kiosztásra.
2017-ben az Önkormányzat újra úgy ítélte meg, hogy az esztergomi orvosok munkáját elismeri a korábban alapított díjjal. Ehhez már pénzjutalom nem járt, és több személy számára is odaítélhetővé vált, és nem kötődik immáron Semmelweis Naphoz sem.
Igy kapott Gönczy Béla díjat 2017-ben márcisu 23-án Hermann Károly és Pátkai Itván és 2018-ban június 29-én Gréger Ottilia, Törös Péter és Bense Tamás.
Az 1919-es díjat az Idősök Napján adták át Szentjóbi-Szabó Zoltán kollegánknak.
Idén már nem kötötték nevezetes naphoz a díjátadást. Ha a kitűzött cél orvosi életművek elismerése volt, akkor a döntés találó. A 3 orvos munkássága ismert és elismert mind az egészségügyben, mint a Város közönsége előtt. (Bár a Város honlapján ez nem jelent meg?) Az ekor-lap számos helyen ismertette és méltatta tevékenységüket.
Más koncepciót képvisel az az ötlet, mely szerint idén egy olyan orvost, akár fiatal kollegát díjaztak volna, aki a járvány leküzdésében, Esztergomban élenjáró volt. A kollektív bölcsesség az előbbi célt túzte ki és ez is jó döntés. Gratulálunk a díjazottaknak!
Ugyanakkor szeretném azt a reményemet kifejezni, hogy a következő díjátadásra nem egy rendes Testületi ülés előtt, hanem Semmelweis Ignác születésnapján kerül majd sor.