NEMZETKÖZI LÉGZŐSZERVI KOALÍCIÓ ALAKULT

 2021.09.13 12:19

rtg.jpg A járvány utáni légúti egészségügyi ellátás átalakítása érdekében az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS), a Global Allergy and Airways Patient Platform (GAAPP), az AstraZeneca, az Amgen és vezető tüdőgyógyász klinikusok részvételével megalakult a Nemzetközi Légzőszervi Koalíció (International Respiratory Coalition, IRC).

A koalíció célja, hogy a légzőszervi ellátás megerősítésével támogassa a kormányokat és az egészségügyi rendszereket a COVID-19 utáni helyreállításban. A koalíció nemzeti szintű légzőszervi stratégiák kidolgozásában segíti az egyes országokat a légzőszervi megbetegedésekkel élők egészségügyi állapotának javítása érdekében. Bármely olyan légzőszervi közösségbe tartozó szervezet és egyén tagja lehet a koalíciónak, aki szívügyének érzi annak céljait.
Világszerte közel 600 millió ember él krónikus légzőszervi betegségekkel, köztük asztmával, krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD), hörgőtágulással (brochiectasia) és számos ritka és súlyos légzőszervi betegséggel.1 Évente mintegy négymillió idő előtti haláleset tulajdonítható a krónikus légzőszervi betegségeknek,2 amely kétszerese a COVID-19 által a világjárvány első 12 hónapjában jelentett halálesetek számának.3 A világjárványt megelőzően a krónikus légzőszervi betegségek ellátásának javulása lassú volt, néhány országban pedig stagnált az utóbbi évtizedben.4
A világjárvány idején a COVID-19 vírussal fertőzött krónikus légzőszervi betegségben szenvedő betegek egy része a kórházi kezelés magasabb kockázatának volt kitéve.5,6 Emellett, a krónikus légzőszervi páciensek az egészségügyi szolgáltatásokban és a minőségi ellátásban7 is fennakadásokkal szembesültek, ami azt mutatja, hogy új megközelítésekre van szükség ahhoz, hogy a betegek jobb tüneti kontrollal élhessenek, hogy csökkenteni tudjuk a kórházi kezelések számát és végső soron enyhítsük az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást.8
Marc Humbert, az Université Paris-Saclay tüdőgyógyász professzora, a Hôpital Bicêtre légzőszervi és intenzív osztályának az igazgatója, az ERN-LUNG európai referenciahálózat koordinátorhelyettese, és az ERS leendő elnöke elmondta: „A COVID-19 világjárvány lesújtó hatással van az emberi egészségre, és sürgős figyelmet igénylő hiányosságokat tár fel a légzőszervi ellátásban. Az Európai Tüdőgyógyász Társaság izgatottan várja, hogy a Nemzetközi Légzőszervi Koalíció alapító tagja lehessen. A koalíció azon dolgozik, hogy a jobb légzőszervi ellátás központi szerepet kapjon a kormányok és az egészségügyi rendszerek helyreállítási terveiben.” 
Tonya Winders, a GAAPP elnöke elmondta: „Világszerte közel 600 millió ember él krónikus légzőszervi betegségekkel. Sajnos kevés ország rendelkezik saját tüdőgyógyászati stratégiával a kezelések javítására, valamint arra, hogy a betegeket támogassák a betegségük ellenőrzésében és a jobb eredmények elérésében. Az előttünk álló évben a Nemzetközi Légzőszervi Koalíció fontos szerepet fog játszani abban, hogy kezelje a krónikus légzőszervi megbetegedések régóta fennálló alacsony szintű priorizálását az egészségügyi rendszerekben.”
2021. szeptember 10. 
Forrás: medicalonline.hu