MEGJELENT A KOLOS FÜZETEK KÖVETKEZŐ SZÁMA

 2021.02.01 15:22

unnamekolos_fuzetek.jpg „Az esztergomi sebészet története II”. címet viseli. és ezzel teljessé válik az esztergomi sebészet múltjának bemutatása. Rövid részlet a füzetből, melyben dr. Hermann Károly emlékezik a múlt század egyik legnagyobb esztergomi sebészére: Mátyus Lajosra

1979. január hóban találkoztam először Mátyus Lajos főorvossal. Az általa vezetett sebészeti osztályon kialakítottak egy traumatológiai részleget, ennek vezetését pályáztam meg. Őszinte szeretettel fogadott, és a részleg felszerelésének biztosításában mindig támogatott. A minisztérium elég szegényes kezdeti műszerezettséget biztosított, a segítségével sikerült egy fél év alatt megyei szintű felszerelést beszereznünk. Sok gyárigazgatóval ápolt személyes barátságot, az ő szponzorálásuk biztosította az anyagi fedezetet. A traumatológiai műtéteket hamar megkedvelte, egy-egy csontműtét elvégzése boldogsággal töltötte el. Munkabírására jellemző volt, hogy egy késő délutáni órában benézett a traumatológiai műtőbe, és amikor látta, hogy a bonyolult műtéthez még egy asszisztensre lenne szükség, kérés nélkül bemosakodott és segített. A tanítás életeleme volt. A kezdő orvosokat műtétek és vizit közben is oktatta, a hiányos tudásokat orvosi cikkek ismertetésével pótoltatta.

A kórházban az első osztály a sebészet volt ahol egy Commodor típusú számítógépen kezdtük el az informatika megismerését. Számítógépes programozói tanfolyam indítását is megszervezte. A foglalkozásra én is beiratkoztam.  A sokadik foglalkozás után egy házi feladatnak kijelölt program készítésével 2-3 órát töltöttem a gép mellett. A tanfolyamra iskoláskorú gyerekek is jártak, a mellettem ülőtől megkérdeztem mennyi idő alatt oldotta meg a feladatot, fél órára volt szüksége. Nagy kudarcként élem meg, de kevés szabadidőm miatt a tanfolyamot abbahagytam. Mátyus főorvos olyan szinten tanulta meg a programozást, hogy a Röntgen Osztálynak írt programját éveken keresztül használták.

Egy forint!- vásárló értéke ma már nincs, a fiatalabb kórosztály már nem is találkozott a forintossal. Én őrzők egy Forintost, mely minden elismerésnél többet jelent nekem. Mátyus főorvos a reggeli referálókon egy-egy diagnosztikus nehézséget okozó esetet az orvosi karral is megvitatott. Aki felállította a helyes diagnózist, amit a műtét igazolt, az egy Forintost kapott. Én egy ilyen forintot, és Mátyus főorvos emlékét őrzöm.

EMBER volt, akit a kórház minden dolgozója és minden betege tisztelt és szeretett!