SZUBJEKTÍV BÚCSÚ

 2021.01.18 07:40

TB_korhaz.jpg Az ország kórházai közül a Vaszary Kolos Kórháznak van, ha nem is a legrégebbi, de a legszebb kápolnája. Az épület felújításakor az egyik oldalhajóban reprezentatív tanácskozó terem lett kialakítva, melyet később Gönczy Béláról neveztünk el. A terem falaira a kórházépítést támogató kanonokokon kívül az intézmény eddigi vezetőinek a portréi kerültek fel

 

2021. január 1-től új kép kerülhet a Gönczy terembe, Kollár Zoltán portréja mellé: Kanász Gábor Imréé, akit a tatabányai Szent Borbála Kórház főigazgatójává neveztek ki.

A 15. kórházigazgatónk tevékenységének, munkásságának értékelésére -sine ira et studio - nyilvánvalóan hosszabb idő szükségeltetik.

Lapunk az Esztergomba való megjelenése óta kísérte figyelemmel munkásságát, kezdetben, mint az esztergomi KAIBO megszervezőjeként, vezetőjeként. Később ő lett a Vaszary Kolos Alapítvány elnöke és a Magyar Orvosok Szövetségének helyi vezetője.  Részt vett az Orvosi Kamara etikai ügyeinek rendezésében is.  A kórház Szakmai Vezető Testületének egyik létrehozója és motorja volt kinevezéséig.

2011-ben lett  a Vaszary Kolos Kórház főigazgatója.

A kórház eddigi vezetőit bemutató sorozatunkat 2016-ban vele zártuk:

….„Gönczy Béla, első igazgatónk, több mint 3 évtizeden keresztül vezette az intézményt. Ha pályáját, tevékenységét az első 4 év után ítélnénk meg, nem kapnánk valós képet. Igazságtalan lenne késői utódja munkáját 4 év elteltével összegezni. Kétségtelen vannak biztató kezdeményezések, részsikerek, és vannak rémisztő jelek is, de legyünk optimisták!”….

Hogy mennyire volt az optimizmusunk megalapozott, arról szólhatna egy későbbi elemzés.

Volt főigazgatónk neve utoljára 2020 szeptemberben került az ekor-lap hírei közé, amikor is megírtuk:

„A köztársasági elnök 128/2020. (III. 15.) KE határozata kitüntetés adományozásáról Az Alaptörvény 9.  cikk (4)  bekezdés f)  pontja, illetve a  Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 18.  § (1)  bekezdése alapján – a  miniszterelnök előterjesztésére –

a Vaszary Kolos Kórház Központi Intenzív Osztályának megszervezését és fejlesztését is magába foglaló, eredményes kórházvezetői munkája elismeréseként dr. Kanász Gábor Imre aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház főigazgató főorvosa részére, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozza”.

Újabb elismerést és egyben kihívást jelent számára a tatabányai Szent Borbála Kórház élére történt kinevezése. Nincs irigylésre méltó helyzetben, de bízzunk benne, hogy felfele ívelő karrierjének ez is csak egy állomása lesz.