IN MEMORIAM DR. ABONYI JÓZSEF (1920-2020)

 2021.01.18 07:41

Abonyi.jpg Az Amega (2 havonta megjelenő tüdőgyógyászati lap) számára, az ország legidősebb pulmonológusával beszélgettem 2020 novemberében. Abonyi doktor életének utolsó interjúja volt. A beszélgetés után néhány héttel örökre eltávozott közülünk. Nyugodjék békében!

- 2020 tavaszán 100 éves lettél! Nem unod, nem terhes számodra az ünneplés?

-

- Szerencsére nem volt annyira, terhemre, külső laudáció nem is nagyon volt. Főleg családon belül ünnepeltünk. Nagyon rosszul érzem magam az ilyen szerepben. Az ember életében, különösen, ha ilyen hosszú kort megélt, mindig vannak különböző dátumok: gyémánt, aranydiploma, mindenféle évfordulók és jönnek a laudációk, mintha az ember felett nekrológot mondanának.

-

- Baján, a szülővárosodban mindenki ismer, de ezt a beszélgetést arra is szeretném felhasználni, hogy a tüdőgyógyászok még szélesebb körben megismerjenek. Úgy tudom, hogy Baján végezted el a középiskolai tanulmányaidat.

-

- Igen, itt születtem és a ciszterekhez jártam gimnáziumba. Az országban 5 cisztercita gimnázium volt, az egyik itt Baján. Minőségi oktatás folyt ott. Tordai Ányos volt az igazgató. 1930-ban iratkoztam be és 1938-ban érettségiztem.

-

- Mennyire emlékezetes volt az iskola, azt az bizonyítja legjobban, hogy az osztályfőnökötök, Gondán Felicián emlékére egy díjat is alapítottatok Ti, az egykori diákjai.

-

- Gondán Felicián tanár úr Székesfehérvárról került Bajára magyar-latin szakos tanárként. Konzervatív irodalmi ízlése volt, nagyon jó pedagógiai érzékkel. Szívügyének tekintette, hogy ha elvállalt egy osztályt, azokat elvigye az érettségiig. 43-an voltunk, akik érettségiztünk. ……

-

-

- A Pázmány Péter Egyetemre jelentkeztél és ott végeztél!

-

- Hiába volt közelebb Szeged és Pécs, közlekedési szempontból Pest volt az elérhetőbb. Nagyon gyakran hajóval utaztam a fővárosba.

-

- Professzoraid közül kikre emlékezel vissza jó szívvel?

-

- Kiss Ferenc volt az anatómusunk, aki Szentágothaival együtt adta ki a híres anatómiai atlaszukat.  Beznák Aladár az élettant, a kórbonctant Nemes-Balogh Ernő adta elő. Akire mindig szívesen emlékszem vissza, Frigyesi József, a Baross utcai Nőgyógyászati klinika vezetője volt. Az I. Sebészeti Klinikát Verebély Tibor  irányította. ….

- .

-

- Te sem tüdőgyógyászként indultál az orvosi pályán.

-

- 1944. június 17-én – szombati nap volt- kaptam meg a diplomámat, hétfőn már jelentkeztem Burg Ete igazgatónál Baján. 6 évig dolgoztam a Bajai Belgyógyászaton. 1948-ben Haynal Imrénél szeretem meg a szakvizsgámat. Ő egy nagyon nagy koponya volt. 6 év után az akkori megyei tisztifőorvos kérésére pályáztam meg a Bajai Tüdőgondozót. Mondtam ugyan neki, hogy én nem vagyok tüdőgyógyász, de azt válaszolta, Te több vagy, belgyógyász vagy. 1951. január 01-vel kezdtem el a tüdőgyógyászatot.

-

- A katonaságot megúsztad?

-

- Nem. A Horthy hadseregben is szolgáltam. A kötelező szolgálatot 1941 nyarán, azt esztergomi Strázsa-hegy aljában lévő kiképző táborban tudtam le. Emlékszem az őrmester szavaira, „Sorakozó! Irány a Bazilika tornya!” A következő hadseregben is 2-3 alkalommal is néhány hónapra behívtak.

-

- Említetted, hogy első igazgatód Burg Ete volt. Én róla Kárpáthy Lászlótól, az egykori esztergomi szülész-nőgyógyász főorvostól hallottam, mivel ő Bajáról került Szent István városába.

-

- Kárpáthy László Burg Ete alorvosa volt. Valami távoli rokonságban is voltak. Burg Ede kandidálva volt a Szegedi Tanszékre 1942-ben. Jó barátja volt Johann Bélának. Mindenki számított a kinevezésére, végül mégsem őt nevezték ki. Keresztes -Fischerék az utolsó este megfúrták a dolgot a Kormányzónál – ahogy Burgot Johan Béla tájékoztatta. Johan Béla viszont azt mondta Burg Edének, „Kárpótlásul, amit kérsz, azt megkapod. Az igazgató tervezett egy klinikai szintű és felszereltségű nőgyógyászatot. Emlékszem azt mondta nekem, „Kollega! Én azt akarom, hogy innen soha senki ne akarjon elmenni, mindent profi módon meg tudjunk oldani.”….

 

A teljes interjú az Amega link alatt olvash