30 ÉVES A KÓR-LAP

 2021.01.18 07:33

Köszönetet szeretnék mondani a Spori Print Kft-nek, akik 2003-ig a lap nyomdai munkáit végezték.

Külön köszönet illeti meg Mudrák Attila fotóművészt, aki 1995-2003-ig címlapunkat remek fekete-fehér képekkel tették érdekessé.


Sok kritika érte a Kór-Lapot, mégis azt hiszem, felfelé ívelő pályát futott be. A kezdeti számok, ma primitívnek tűnő egyszerűsége megmosolyogtató, de utólag megbocsátható. Ne felejtsük el, hogy az akkori fiatalos lendület mögött nem profi újságkészítők, hanem gyakorló orvosok álltak, akiknek a hívatása a gyógyítás volt és jelenleg is az.

Engedtessék meg, hogy a papír alapú Kór-Lapra még egy gondolat erejéig visszatérjek.

Köszönöm a sorsnak, hogy belevágtam 30 évvel ezelőtt ebbe a munkába. Hihetetlen, hogy mennyi emberi értékkel találkoztam az interjúim során. Talán a közreadásuk kapcsán ebből eljutott valami az olvasókhoz is. Elődeink nevének, pályafutásuk ismertetése, átmentése az utókor számára szerintem fontos feladat. Esztergom egykori orvosai talán nem voltak országos hírű gyógyítók, de legtöbbjük Hippokratész papjaként becsülettel tette a dolgát Esztergom Város közösségéért.

Különleges élmény volt számomra Bády Istvánnal Esztergom egykori polgármesterével (aki kórházi dolgozó is volt egykoron) beszélgetni, vagy Tasnádi Sándorral emlékeket idézni a múltról. Ő volt a kórház utolsó borbélymestere, vagy ülni az Irgalmas nővérek zárdájában és a fekete ruhás öreg nővérek visszaemlékezéseit hallhatni a 30-as 40-es évekről.

Felemelő volt a Paskai Lászlóval folytatott beszélgetés is, aki a kórházi ápolása után fogadott

2003-ban a következő sorokkal búcsúztam a papír alapú Kór-Laptól:

…”A Kór-Lap többször állt a megszűnés szélén, - a legtöbb esetben finanszírozási nehézségek miatt – de mindig meg tudott újulni, át tudta hidalni a nehézségeket. A lap most megújulás előtt áll!

A 2003-as évben a Kamara mindössze 1 azaz 1 számot tudott finanszírozni. Csak idő kérdése volt, mikor vetődik fel lehet-e így változatlan formában megjeleníteni a lapot. Nyár végére érlelődött meg a nemleges válasz. … 2003 szeptember 1-től az interneten egy új portál jelentkezik eKór-Lap címmel! ...

Bízom benne, hogy aki szerette a Kór-Lapot, az rendszeresen felkeresi majd utódját!....

Viszontlátásra a www.ekor-lapon!

2003-tól az ekor-lap archiválva az interneten mindenki számára elérhető.

Ezzel egy időben megváltozott a lap kiadója és tulajdonosa. A Pulmo-Dent BT, majd  a Pulmo-Bel KFT jegyezte azt. A szerkesztési, informatikai munkát pedig már hosszú ideje az Akkccioszolnok kft végzi.

Hiába keresnének reklámokat az ekor-lapban, tudatosan kerültem ezt. Természetesen ez azt is jelenti, hogy vállalkozásom nem lehet nyereséges és hétről-hétre veszteséget termel. Sok év alatt ez már jelentős összeget tesz ki.

Miért jelenik meg mégis 2 hetente megújulva a lap?

Nem tudom, de azt gondolom, hogy a Vaszary Kolos Kórház –és talán mondhatom az esztergomi egészségügy – történetének megkerülhetetlen részévé vált.

Az utóbbi években a lapban olvashatók a „Kolos füzetek”, számuk már 30 fölött van. Legjobb tudomásom szerint ilyen kezdeményezés sehol sem található az országban. A Mária Rádióban elhangzott, Esztergom egészségügyével foglalkozó beszélgetések is elérhetőek itt, csak úgy mint az Amega című tüdőgyógyászati szaklap számára készített interjúim.

Végezetül egy rövid gondolat erejéig a 3 évtized ez irányú munka elismeréséről: A kórházvezetés mindig is fenntartásokkal élt a lappal szemben, emlékeim között keresgélve sem találok olyan alkalmat, amikor támogatást kaptam volna.

Kezdetben például visszakérték a riportermagnót, amit a beszélgetések során használtam, és az a kórház tulajdonát képezte.

Később főorvosi értekezleten, nyilvánosan aláztak meg, ítéltek el kisbetűvel beírva a nevemet a jegyzőkönyvbe.

Az utóbbi évek kórházvezetőjével történt levélváltásaim során a levele gyakran végződött úgy, hogy ha a lapban idézek a levélből, annak jogi következményei lesznek.

Ennyit az ekor-lap hivatalos elismeréséről.

Mindegy!

Nem az elismerés céljából indult és nem ezért működik még ma is az ekor-lap.

A 30. évforduló kapcsán ismét egy formai megújulás előtt állunk.

Bízom benne, hogy szívesen fogják fogadni az olvasók.

Ha pedig végleg megszűnünk a Teremtő akaratából, remélem, a lap átkerül a Levéltárba, ahol a jövőben a kórház története után érdeklődőknek elérhető lesz.

 

Osvai László dr.