ÚJABB FEJLESZTÉS A VASZARY KOLOS KÓRHÁZBAN

 2020.11.24 05:11

kamra.jpg Mintegy 650 millió forint támogatást ad a kormány arra, hogy hiperbárikus oxigénterápiás osztályt alakíthasson ki az intézmény. Ezzel a fajta terápiával szív- és érrendszeri problémákkal küzdő betegeket is hatékonyan lehet kezelni, de például a balesetek, sérülések után is nagy segítséget nyújt a rehabilitációhoz. Forrás: Völner Pál nov.12.

A HBOT terápiáról röviden

A hiperbár oxigén-terápia során a páciensek tiszta (100%) oxigént lélegeznek be megnövekedett nyomás alatt, túlnyomásos kamrában. A kamrában lévő levegőt kompresszorral nyomják össze az orvos utasításának megfelelően. Ez a túlnyomás a bent lévő embereknek közérzeti problémát nem jelent.

A kezelés alatt a betegek repülőgépüléshez hasonló karosszékben ülnek, vagy – szükség esetén – hordágyon fekszenek. A kezelési idő diagnózis- és állapotfüggő, általában 1- 3 óra 2,4 – 3 bar nyomáson. A kezelés alatt lehet fülhallgatón át rádiót, CD-t hallgatni, vagy olvasni, videót nézni.

A betegek maszkon át oxigén lélegeznek.

A terápia lefolyását többoldalúan dokumentálják (EKG, RR, pulzusszám, transzkután PO2; illetve a technikai paraméterek: ATT, ATP, dekó- és rekompressziós idő). A kezelés alatt felvett videót csak akkor archiválják, ha valami rendellenesség fordult elő a terápia folyamán.

A kezelés végén – állapotkontroll után – egyeztetik az esetleges következő kezelés, vagy a kezelőorvosi kontroll időpontját.

A HBOT-terápia hatáselmélete

A terápia alatt a páciens a nyomáskamrában tiszta oxigént lélegzik. A gázok folyadékban való oldhatósága nyomásfüggő (magasabb nyomáson nagyobb mennyiségű gáz oldódik be a folyadékba = Henry-féle gáztörvény). A HBO-terápia során a megnövekedett környezeti nyomás következtében több oxigén kerül be a vérplazmába. Az oldódott oxigén mennyisége – nyomásfüggően – a normális körülmények közt szállítotténak akár a 20-szorosára is nőhet.

A magas O2-koncentrációjú vér a véredényeken keresztül a tüdő léghólyagocskái környezetéből a test minden részére transzportálódik. Minél több O2 van a vérben, annál mélyebben tud a szervekbe, szövetekbe diffundálni – akár négyszer nagyobb távolságra is, mint azt normál körülmények közt tenné.

Mikor előnyös?

Keringési elégtelenségre visszavezethető kórképeknél.

Akut események (baleset, infarktus stb.), ill. krónikus betegségek (például érelzáródások, diabetikus érelváltozások, érelmeszesedés) miatt a normális vérátáramlás lecsökken – és a szövetek direkt O2-hiányát kell pótolni.

A HBO-terápiának vannak további előnyei: például vizenyő-(ödéma-) csökkentő hatás. Majdnem minden akut sérülésnél (például zúzódások), de számos krónikus betegségben is (például szív-, vesebetegek) felléphet szöveti vizenyő. Ez nyomást gyakorol a környező szövetekre (és a környező véredényekre), további keringésromlást okozva. HBO-terápiával általában meg lehet szüntetni a funkció-kiesés, azaz a vizenyő-kialakulás fő okát, a szöveti O2-hiányt.

Krónikus megbetegedéseknél és rosszul gyógyuló sebeknél hosszú távú javulást csak az érintett terület kis véredényeinek újraképződése hozhat. Ehhez igen sok energia és O2 szükséges. Oxigént – amely az energiatermelés alapvető tényezője – extra mennyiségben vihetünk be a szervezetbe HBO-kezeléssel. Ezzel felgyorsítható a testszövetek gyógyulási folyamata (például égésnél, műtéti sebeknél).

Minden nyitott sebbe bejuthat több-kevesebb kórokozó. Ahhoz, hogy a seb begyógyulhasson, ezeket el kell pusztítani. Normál esetben ezt a munkát a fehérvérsejtek végzik. Energia- és oxigénhiány esetén azonban a fehérvérsejtek nem képesek megfelelően ellátni ezt a feladatot: a kórokozók sebfertőzést okozhatnak. A HBO-kezeléssel létrehozott magasabb oxigéntartalom "felturbózza" a fehér-vérsejteket (a szervezetbe került kórokozókat gyorsabban elpusztítják), az anaerob kórokozókra direkt toxikus hatással van, továbbá járulékosan erősíti néhány antibiotikum hatását. A testben jelenlévő oxigén-túlkínálat sok további mechanizmust is felgyorsít (immunrendszer, a különböző anyagcsere- és egyéb folyamatok).

Ellenjavallatai

A HBOT-terápia sokrétű, hatásos kezelési lehetőség – de nem panacea, azaz nem mindent-gyógyító csodaszer. Bizonyos betegségek, vagy sérülések HBOT-kezelése nagyobb egészségi kockázattal járna, mint a tőle várható javulás haszna.

Abszolút ellenjavallat például az akut légmell (pneumothorax= ptx), friss tüdőműtét, vagy olyan krónikus tüdőmegbetegedésekben való alkalmazása, ahol a légzést (a működésképtelenné vált CO2-receptorok helyett) a szöveti oxigénszint megváltozása szabályozza. Lehetséges, hogy technikai okok miatt (például: nem nyomásálló szívritmus-szabályozó, vagy üreges szemprotézis) kell eltekinteni e kezeléstől. A lélek oldaláról: egyes pszichiátriai kórképek esetén, vagy ha a beteg fél a bezártságtól – és nem életmentő kezelésről van szó –, más terápiafajtát kell választani.

Relatív ellenjavallat esetén előfordul, hogy fenti betegség(ek) ugyan ellenjavallják a HBO-t, de a beteg egészségi állapota egy bizonyos szempontból akutabb veszélyben van – például egy terhes nő súlyos szén-monoxid-mérgezést szenved el, vagy veszélyes anaerob ('oxigénhiányban viruló') baktérium-fertőzést (pl.: "húsfaló baktérium") kapott. Ilyenkor az ellenjavallat viszonylagossá válik, azaz (megfelelő óvintézkedések mellett) mérlegelhető a HBOT bevetése. A relatív ellenjavallatok nagy részét a kezelési profil megfelelő kialakításával kompenzálni lehet.

A HBOT-ra is érvényes, hogy egyedi állapotfelmérés, tájékoztatás és a kezelőorvossal folytatott konzultáció után döntenek a terápiáról, illetve annak profiljáról (a kezelések terápiás mélysége, időtartama, gyakorisága). Sok múlik a terápiás kamra felszereltségén és a személyzet kiképzettségén-gyakorlatán is.

Forrás: Wikipédia

Érdeklődve várjuk, hogy hol, kivel üzemel majd ez a részleg? Mekkora bevételnövekedést hoz az intézménynek? A kórház közép és hosszútávú fejlesztésében hogyan illezkedik be ez a profil?