IN MEMORIAM VÉSZI MARGIT

 2020.08.18 09:33

Veszi_Margit.jpg Bolondult érte Ady Endre, de ő A Pál utcai fiúk írójához, Molnár Ferenchez ment feleségül. Tőle viszont elvált, mert rendszeresen megütötte, volt, hogy az ujját is eltörte egy veszekedés során. És elmondhatta magáról azt is, hogy a világhírű zeneszerző, az olasz Giacomo Puccini is udvarolt neki.

Ő Vészi Margit, aki nem véletlen lett művészek múzsája, mivel határozott, modern és szép nő volt, kiválóan festett, elsőrangú karikatúrákat készített és újságíróként például az I. világháború alatt a frontról is jelentett.

A neves tollforgató, Vészi József hatodik gyermekeként látta meg a napvilágot 1886-ban. Az apa az idők során a Pesti Hírlap, majd a Budapesti Napló tehetős főszerkesztője lett, így a gyerekeknek sem kellett nélkülözniük.

Vészi Margit kiskorában zongoraművész akart lenni, majd énekes, később azt találta ki, hogy neves festőművész lesz. Kétségtelen, a festményei és főleg a karikatúrái valóban elsőrangúak voltak, ám végül sehol sem teljesedett ki igazán.

Fiatal korában két komoly udvarlója is akadt. Két írófejedelem, Ady Endre és Molnár Ferenc. Ady volt a kevésbé vehemens, főleg azért mert ott volt az életében a múzsája, Brüll Adél és vele együtt egy furcsa kapcsolat, hiszen Párizsban Lédával és a férjével, Diósy Ödönnel éltek hárman egy lakásban.

Vészi Margit végül az író Molnár Ferencnek mondott igent, amit aztán hamar megbánt. Az 1906. május 19-én tartott esküvőjükről még rózsaszín ködben írtak a lapok, pedig…

A 28 éves Molnár Ferenc akkoriban nem csak a hölgyek, de az ital rabja is volt, rendszeresen részegen ment haza hajnalban, aztán délig aludt, majd ismét eltűnt a budapesti forgatagban.

Vészi Margit nehezen tűrte az író kicsapongó életét, sokat veszekedtek, ilyenkor pedig egy-egy pofon is elcsattant Molnár részéről. Sőt, egy esetben, mikor Vészi számon kérte, hogy miért a kádba hányt részegen, Molnár az egyik kisujját is eltörte a fiatal feleségének, aki ekkor már terhes volt a lányukkal.

Az írót amúgy kifejezetten zavarta, hogy Vészi nem rendeli alá magát az ő művészetének s a festészettel kacérkodik. Ezért fordulhatott elő az is, hogy mikor a házaspár elegáns vacsorát adott, Molnár egy ollóval kivágta a szmokingnadrágját mindkét térdénél és mikor megkérdezték tőle, mi történt, azt válaszolta, a festőművész-feleségének nem volt ideje megvarrni (lásd még Sárközi Mátyás könyvét Vészi Margitról).

A terhes asszony végül rövid időn belül elköltözött Molnártól, aki pont ebben a zaklatott életszakaszában írta meg élete egyik fő művét. Igen, A Pál utcai fiúkat (1907). Vészi tehát elköltözött, de nem véglegesen. Az író ugyanis a nagy sikerű Liliom című színdarabjában a saját történetüket írta meg, ami egy bocsánatkérésnek is megfelelt, így Vészi visszaköltözött a közös kislányukkal.

A festészet után aztán az újságírás felé fordult, az I. világháború alatt például haditudósító lett, csakúgy, mint Molnár. A legenda szerint megesett, hogy Vészi a lövészárkoknál írta cikkeit, Molnár pedig ugyanebben az időben, onnan kilométerekkel távolabb, egy hangulatos kiskocsmában diktálta a tudósításokat.

Vészi Margit a háború után Rómában, Firenzében és Berlinben is élt a lányával. Az olasz fővárosban aztán újra egy ismert udvarlója akadt, méghozzá a zeneszerző Giacomo Puccini.

Az asszony maga újságolta el a pesti lapoknak a neves operaszerző próbálkozásait. Puccini valóban oda volt Vésziért, több, neki írt levelét évtizedekkel később Vészi családja egy londoni árverésen értékesítette.

Vészi Margit kacskaringós életútjába egy hollywoodi kitérő is belefért, majd idősebb korára Spanyolországba költözött, sokáig Mallorca szigetén élt. A közel állók szerint nehezen viselte az öregedést. 1961 júliusában egy alicantei szállodai szobában lett öngyilkos.

Molnár Ferenc, Ady Endre és Giacomo Puccini szerelme 76 évesen hagyta itt ezt a világot.

Nyugodj békében, Vészi Margit!

 

Forrás:

Újságmúzeum