A FERENCESEK ESZTERGOMI ISKOLÁJÁNAK FEJLESZTÉSE

 2020.07.08 06:49

ferencesek.jpg Elkezdődik az új iskolai szárny építése Kétszer nagyobb alapterületű tornaterem kerül az udvar eddig beépítetlen oldalára Hosszú tervezőmunka végéhez közeledünk az új iskolai szárny építése kapcsán. A régészeti feltárás már az egyik utolsó előkészítő fázis a tényleges építkezés megkezdése előtt.


De mégis, milyen is lesz az új épület?- merül fel a kérdés egyre gyakrabban a diákok és minden érdeklődő részéről. Ebben az írásban erre szeretnék röviden válaszolni.

Az egész építkezés legfontosabb célja, hogy a hetekre az iskola falai közé zárt diákok minél otthonosabban tudják érezni magukat az épületben, minél több olyan hely, tér legyen, ahol örömmel lehet az időt eltölteni.

Ennek egyik része, hogy az előzőnél majd kétszer nagyobb alapterületű tornaterem kerül az udvar eddig beépítetlen oldalára. Az új terem alkalmas lesz hivatalos kosárlabda- és röplabdamérkőzések rendezésére, de a téli labdarúgó edzéseknek is helyet tud majd biztosítani. Százfős nézőtérről lehet majd a versenyeket megtekinteni. A csarnok bizonyára otthont adhat majd a nagyobb iskolai rendezvényeknek is. Mellette a mostani tornaterem sem szűnik meg teljesen. Szertornára és röplabdára az is alkalmas lesz a jövőben, de egy fix színpad kerül majd az egyik végére, hogy ezzel elejét vegyük a további színpadépítéseknek. A tornateremhez négy új öltöző és egy új konditerem is tartozik majd.

Az iskolai szárny meghosszabbodik a Kossuth Lajos utca irányába és hat új tanteremmel, valamint szellősebb, világosabb folyosókkal és aulával bővül az iskola. Ennek köszönhetően a kollégiumból a két informatika- és a rajzterem is átkerül majd az iskolai épületbe, így minden óra egy épületben lesz.

A kollégiumi épület is meghosszabbodik, és ezzel az étkező fölötti szintek egy-egy nagyobb közösségi térrel bővülnek majd, ahová teakonyhákat is tervezünk. A mostani garázsok helyén egy új lépcsőház épül, és a kollégiumból elérhető lesz a tornaterem, valamint az iskolai szárny az udvar megkerülésével.

A tornaterem alatt egy 15 autó befogadására alkalmas teremgarázs kap helyet. Ezzel az autókat teljesen ki fogjuk zárni az iskolaudvarról, amit a diákok sportolás céljára tudnak majd birtokba venni. Kültéri kondipark, streetball-és lábteniszpálya, valamint teqball és pingpongasztalok és padok kapnak majd helyet. Az udvar az eszközök mellett továbbra is otthont tud majd adni a ballagásoknak.

A tornaterem tetejére egy csöndesebb pihenőparkot álmodtunk meg, ahol zöld környezetben lesznek kisebb csoportoknak vagy akár egy osztálynak is alkalmas helyszínek beszélgetésre, tanulásra, de akár grillezésre, piknikezésre is. A tetőterasz egyik sarkában egy kültéri, tanításra vagy kisebb előadásokra is alkalmas részt tervezünk.

Az iskola és a kollégium főbejárata is át fog kerülni a Kossuth Lajos utcába, ahol a porta mögött egy tágas aula és az iskolai büfé várja majd az intézménybe érkezőket.

Az új szárny megépülésével reményeink szerint nemcsak a sportolók fogják otthonosabban érezni magukat a falak között, hanem mindenki, aki a saját hálóján és az osztály stúdiumtermén kívül szeretne egy csöndes zugot, egy kényelmes közösségi helyiséget találni magának a szabadidejében.

SZÁNTÓ GELLÉRT IGAZGATÓ