IN MEMÓRIAM FEIKS JENŐ (1878-1952)

 2020.05.11 08:52

feiks.jpg Róla mintázta Nemecsek Ernő figuráját A Pál utcai fiúkban Molnár Ferenc. De ki volt a valódi Nemecsek és milyen kapcsolatban állt a híres íróval? Az Újságmúzeum ennek járt utána!


Feiks Jenőnek hívták és ugyanabban az évben, 1878-ban született, mint Molnár Ferenc. A Lónyay utcai református gimnáziumba is együtt jártak és a legjobb barátként tekintettek egymásra. Véd és dacszövetség kötötte össze őket, akárcsak a Pál utcai fiúkat a regényben…

Iskola után a grundon időztek, vagy inkább színházasat játszottak a József körút 68. szám alatt, ott is a harmadik emeleten. A 17. számú ajtó mögött egy külön világot éltek. Főleg, hogy Feiks Jenő, a tehetős bécsi nagybátyjától kapott egy gyerekszínházat, festett bábukkal és festett színpaddal. Jenő szobájában, az íróasztalon állt az imádott miniszínház.

Az volt a mindenük.

 

Színházasat játszottak, színdarabokat írtak és alkalmanként a gimnáziumi osztálytársak is ott ültek a szobában és nézték az előadást. Még saját újságja is volt a színházimádó kettősnek, a Haladás című lapot hat példányban másolták le s milyen az élet, Feiks írta és Molnár készítette hozzá az illusztrációkat.

Tizennégy-tizenöt évesek voltak, s eszükbe sem jutott, hogy ugyanennyi idő elteltével Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk ünnepelt írója lesz, Feiks Jenő pedig elismert festő, illusztrátor és karikaturista.

Pedig így történt.

 

Molnár Ferenc 1906-ban megírta A Pál utcai fiúkat, amelyben a gyerekkorát álmodta vissza. Mint később elmondta, a regény hősei valójában a korabeli diáktársai voltak. Majd hozzá tette, kettőjükkel ma is a legjobb barátságban él. Ők Feiks Jenő rajzolóművész és Pásztor Árpád az írótársa. Az utóbbi volt a nagyobbik Pásztor-gyerek a regényben. Pásztor Árpád amúgy a Szentkirályi utcában élt gimnazistaként.

Feiks Jenőt aztán egy ideig elsodorta az élet Molnár Ferenc mellől. Párizsban tanult festészetet, majd Münchenben (a testvére, Alfréd is festőművész volt).

1911-ben nagy feltűnést keltett itthon, hogy nyoma veszett Molnárnak, több hétre eltűnt. Aztán Münchenben, Feiks műtermében találtak rá az újságok, még portrét is festett az íróról az akkor már elismert festő.

Nemecsek, bocsánat, Feiks Jenő később a következőképpen emlékezett - nem kevés humorral - a József körúti gangos bérház harmadik emeletén tartott kezdetleges színházi előadásokra:

„A világhírű író a testi fölényemet negligálva, félrelökött és elfoglalta a világot jelentő deszkákat, melyek nem is az övé, hanem az enyimek voltak.” Majd kitért Molnár akkor már világhírű ifjúsági regényére is. „A Pál utcai telek igazi érzelmek helyszíne volt. Tanú vagyok rá, hogy a fele se költői kitalálás.”

Feiks Jenő 1917. június 10-én vette el feleségül Lánczy Margitot, a Nemzeti Színház népszerű színésznőjét. Róla tudni kell, az édesanyja, Lánczy Ilka is színésznő volt, ám fájdalmasan hamar, 46 éves korában hunyt el. Margit édesapja sem lehetett ott az esküvőn, gróf Keglevich István még 1905-ben halt meg egy szerencsétlen párbajban, amely első vérig ment volna, ám ő belerohant a riválisa feltartott kardjába és hamarosan meghalt.

 

A polgári szertartást Bárczy István polgármester vezette és a két tanú is ismert ember volt. Az egyikük Miklós Andor, Az Est nevű napilap dúsgazdag tulajdonosa, a másik tanút meg úgy hívták, hogy Molnár Ferenc... Ez volt Feiks második házassága, az elsőt ugyanis két évvel korábban bontották fel, azt Magaziner Annával kötötte még 1903-ban.

 

Molnár Ferenc és Feiks barátsága később sem lazult, de aztán eljött a gyászos 1939-es esztendő. Ebben az évben halt meg hosszan tartó betegség után a János-szanatóriumban Feiks Jenő, aki csupán 61 esztendős volt. Molnár pedig ugyancsak ebben az évben távozott az Egyesült Államokba és soha többé nem jött haza. Ott is halt meg 1952-ben, 74 éves korában. A valódi Nemecsek, az egyik legjobb barátja ekkor már régen halott volt.

 

Bármi is történt velük az életben, a József körúti gangos bérházban gyerekként megélt színházasdi örökre összekötötte őket…

Nyugodj békében Feiks Jenő és Molnár Ferenc!

Újságmúzeum

Április 25.