GUTEN TAG, HERR KLAUS WERNER

 2020.05.11 08:45

Presisent.jpg Ön azért él ma Romániában, mert 1224-ben II. András magyar király autonómiát adott a maga német őseinek Erdélyben! Andreanum a neve annak a kiváltságlevélnek, amelyet II. András Magyarország királya 1224-ben adott a Szászváros és Barót közötti területen lakó erdélyi szászoknak, akik addig különböző ispánok fennhatósága alá tartoztak.


Az okmányt a német történészek goldener Freibrief-nek azaz arany szabadságlevél-nek nevezik.

A kiváltságlevél a szászok közösségét egységes jogi személynek ismeri el, meghatározza a jogaikat.

1317-ben Károly Róbert megerősítette a benne foglaltakat.

Szintén megerősítette a kiváltságokat I. Lajos 1366-ban,  Mária 1383-ban,

Luxemburgi Zsigmond 1387-ben, 1406-ban és 1425-ben. 1486-ban Mátyás király a kiváltságlevelet kiterjesztette (Universitas Saxonum).

 

A szászok Magyarország által biztosított autonómiája érvényben maradt sok száz évig, csak akkor orozták el tőlük, miután az osztrákok megvetették lábukat Erdély területén. A kiváltságokat II. József osztrák császár helyezte hatályon kívül 1785-ben.

Az elnököt nem érdekli, hogy mekkora magyar-gyűlöletet kelt, sőt az a cél, hogy ezen a csonton tudjanak rágni egészen a választásokig, hisz ha eredményt nem tudnak felmutatni, akkor legjobb a cirkusz, ezt már a rómaiak is tudták.

Akit felháborít Klaus Werner Johannis balkáni, uszító beszéde, legjobb amit tehet, hogy aláírja azonnal az EU bíróságán megnyert per tárgyának támogatását. A per tárgya Székelyföld és a többi nemzeti régiónak az EU-s pénzekhez való hozzáférése az állam jóváhagyása nélkül is. Ehhez kell még sok ezer aláírás. Nem a semmi okán annyira fejlődő Szeben, Brassó és Fehér megye Székelyfölddel ellentétben, pedig ugyanazon fejlesztési pénzcsaphoz, ugyanahhoz a fejlesztési régióhoz tartoznak. Van kinek csorran, másnak csak cseppen. Tudni kell, hogy Románia megtámadta ezt a kezdeményezést, (Szlovákiával, Görögországgal és az EB-vel,) annak ellenére, hogy az ide befolyó többlet EU-s pénz az országot gazdagíthatja.

 

UI.

..így jár az az ország, amelyet egy magyar családból származó miniszterelnök és a maradék szász közösség németje együtt vezet katonai rendeletekkel. De dicséret illeti önt elnök úr, szász létére szépen kezdett beszélni magyarul.

 

GERE LÁSZLÓ

2020 április 27