ESZTERGOMI CSALÁDOK 3.

 2020.02.03 09:52

E.B..jpg Várady Eszter az Esztergomi Helischer József könyvtár vezetője indította el a „Városunk, múltunk” című sorozatot. A 7 kötetben immáron 3. alkalommal esztergomi családot mutatnak be: nevezetesen az Eggenhofer családot. Az egyik szerző Eggenhofer Kinga, aki a kórház egykori igazgatójának Eggenhofer Bélának a lánya.


Az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház vezetése az egykori Eggenhofer villában székel ma is.

A kórház vezetése nem mutatott érdeklődést az egykori igazgató és családjának történetét feldolgozó könyvbemutató iránt, de az alkalomra megtelt a könyvtár érdeklődő esztergomiakkal. A könyv bevezetőjéből idézünk:

 

 

Esztergom, Szent István városa számos neves családdal büszkélkedhet. Sokan közülük évtizedekre meghatározó személyiségei voltak a város életének. Az „Esztergomi családok” történetének ismertetésével szerettük volna a mai Esztergomnak bemutatni őket. Ma is köztünk élnek, és méltán büszkék őseikre. Első próbálkozásunkkor Szendrei Róberttel közösen összefoglaltuk a Feichtinger, a Lőrinczy, a Kamenszky, a Niedermann, a Palkovics és a Pfalcz család történetét. Nem tudományos dolgozatra törekedtünk, hanem megpróbáltuk olvasmányosan felhívni a figyelmet ezekre a családokra. Nem titkolt célunk volt, hogy az olvasó úgy érezhesse, megismerve a történetüket, büszkeséggel gondoljon azokra az emberekre, akik egykoron Esztergom polgárai voltak. Örömünkre szolgált, hogy a fenti cím alatt megjelent „A Prokopp család története” is. Őszintén reméljük, hogy az „Esztergomi családok” harmadik kötete, mely az Eggenhofereket próbálja bemutatni a tisztelt olvasóknak, újabb inspirációt jelent a folytatást illetően.

 

Ha az internet egyik népszerű keresőjébe beírjuk az Eggenhofer nevet, az kis híján 100 ezer találatot ad ki és ha hozzáadjuk a közel 25 ezer Eggenhoffer találatot is, igazán tekintélyes számot kapunk.

Így aztán talán érthető, hogy könyvünkben – bár kitekintünk a nagyvilágba is – döntően a család esztergomi, illetve Esztergom környékén élt, a várossal kapcsolatba hozható tagjaival foglalkozunk.

 

További számokkal bombázva a tisztelt olvasót, el kell mondjuk, hogy csak az esztergomi Belvárosi temetőben négy sírhelyen, közel ötven Eggenhofer illetve Eggenhofer leszármazott alussza örök álmát.

Egy-egy családtagról már készültek szakemberek által is megírt dolgozatok, de az Esztergomi családok sorozatban egyfajta összefoglalót próbálunk adni.

A többes szám a két szerzőre: Eggenhofer Kingára és Osvai Lászlóra utal.

 

Előbbi, mint Eggenhofer Béla lánya, az utolsó Esztergomban élő leszármazott. Utóbbi pedig mint orvos és a kórháztörténettel foglalkozó helytörténész régóta próbálja megismertetni környezetét az új kórház második igazgatójával, illetve családjával. Kísérletet teszünk arra, hogy a személyes élmények, a családi adatok, szubjektív visszaemlékezések valamiféle egységbe álljanak össze.

Hihetetlen érdekes személyiségekre, történésekre akadunk a családdal történő ismerkedés során.   ,,,