GYÉMÁNTDIPLOMÁT VEHETETT ÁT DR. SERES ZSUZSANNA SZEGEDEN

 2019.12.09 09:42

sereszs.JPG A magyar orvoslás története tele van nagyszámú kiváló orvossal, akik példaképül szolgálnak a késői utódaiknak. Így van ez rendjén, de mindez kevés. Valamennyien, akik gyakorló orvosok vagyunk, tudjuk, hogy szükség van a hétköznapi hősökre, mesterekre, példaképekre.

Ők azok, akik megmutatják, hogyan kell a fonendoszkópot a gyakorlatban használni, ők azok, akik vezetik a kezünkbe adott szikét, ők azok, akik példát mutatnak, hogyan ülj le egy betegágy szélére, mit és hogyan mondj bármit a betegnek, akit meg szeretnél gyógyítani.

 

Ilyen hétköznapi hős, mester és példakép Esztergomban Seres Zsuzsanna. Sok éve nem praktizál. Ha nagyritkán belép a kórház kapuján, a portaszolgálat nem köszönti már a neki kijáró tisztelettel,  fiatal orvosaink már nem tudják, kit tisztelhetnek benne!?

 

1935. augusztus 24.-én született Hódmezővásárhelyen. Édesapja református lelkész volt. 4-en voltak testvérek és 3-an közülük egyetemet végeztek. Egyik bátyja erdőmérnök, a másik elméleti fizikus lett.

Szegeden végzett az Orvostudományi Egyetemen 1959-ben. Szívesen maradt volna Szegeden, de a pályázott elmeorvosi állást nem kapta meg. Végül is az esztergomi gyermekosztályon kapott lehetőséget.

1959. október 19-én lépte át az esztergomi kórház küszöbét. A Patonay János által vezetett gyermekosztályon Nádori Rezső fogadta és mutatta be a leendő munkatársait: Dávid Annát, Király Ilonát és Molnár Miklóst.

Az akkori szokásoknak megfelelően a kezdő fiataloknak a Simor Kórházban működő Tüdőosztályon kellett kisegíteni. Így lett 2 hónapig Reményi Antal, majd Naszlady Attila „utóda”.

2 hónap múlva kerülhetett vissza a Fertőző Osztályra, mely egy egységben működött a gyermekgyógyászattal. A 2 osztály hivatalosan csak Patonay főorvos nyugdíjba vonulása után vált szét.

1963-ban gyermekgyógyászatból, 1966-ban fertőző betegségekből tett szakvizsgát.

 

Röviddel Esztergomba érkezése után ismerkedett meg a nagy tudású, már akkor is elismert dr. Mohos Zoltánnal. kevesen gondolták, hogy a fiatal, dinamikus és megnyerő külsejű doktornő, a visszafogott tudóst választja élettársául. 1966-ban mégis ez történt és házasságot kötöttek. Ezt a választást soha sem bánta meg.

 

1968-ban született meg gyermekük és a vele töltött 3 éves gyest élete legboldogabb éveiként tartja számon ma is.

A gyes lejárta után tért vissza hivatásához, és Patonay főorvos 1973-as nyugdíjba vonulása után őt nevezték ki a Fertőző Osztály élére.

Az új gyermekgyógyász főorvos már nem tudta szakmailag és emberileg sem integrálni a Fertőző és a Gyermek Osztály munkáját. Átmenetileg enyhülést hozott ebben a viszonyban dr. Rajk András gyermekgyógyász osztályvezető főorvos működése, de sem a Fertőző Osztály, sem a Gyermek Osztály nem tudta kivédeni azt az általánossá vált irányt, mely ezen osztályok fokozatos megszűnését, megszüntetését hozta országosan is.

Mégis: sok éven keresztül a szakorvosi képzésben az esztergomi Fertőző Osztály elfogadott szakképzési hely volt. Számos belgyógyász szakorvosunk itt ismerkedhetett meg a fertőző betegségekkel és Seres Zsuzsanna példamutatásával és orvosi nagyságával.

 

Mohos Zoltán, a férje elismert tudományos szaktekintélye volt a kórháznak. Seres Zsuzsanna a kórház valamennyi dolgozójával megtalálta a közös hangot.

Szókimondásáért, munkatársai érdekéért történő következetes és őszinte kiállásáért a mindenkori kórházvezetés „fekete bárányának” számított Mindvégig ő volt a legalacsonyabb fizetésű főorvos a kórházban.

 

Ma a Vaszary Kolos Kórházban nincs Fertőző Osztály. Épületét ledózerolták, lebontották és új ellátási formának ad teret a terület. Nincs már Gyermek Osztály sem.

 

Dr. Seres Zsuzsanna főorvosnő nagyritkán már csak betegként fordul elő a kórházban.

Egyre kevesebben vannak már, azok a kollegák, akik személyesen ismerhették, tanulhattak tőle!

Bizonyára fontos a tűzvédelmi és a munkavédelmi ismeretek igazolása a kórházba belépő új dolgozók, orvoskollégák számára, de legalább olyan fontos dolog lenne megismerniük, azon elődeik nevét, akik ezt az intézményt fenntartották, éltették és színvonalát egykor meghatározták.

 

Őszintén remélem, hogy Esztergom új Város Képviselő-testülete, ha megtartja a város és környékének orvosait díjazó kitüntetését, nem sokat fog vitázni, hogy kinek ítélje azt oda 2020-ban.

A főorvos nőnek gyémántdiplomájának átvétele alkalmából sokak nevében kívánok jó egészséget! Áldja meg a Teremtő egész munkásságát!

Osvai László dr.