SZOBOR KÓRHÁZUNK KAPUJÁBAN

 2019.09.16 15:14

szobor2.JPG Naponta többször is elsétálunk a szobor mellett, mely anyát és gyermekét formázza meg. Aki belép a Vaszary Kolos Kórház területére az először ezzel a műalkotással találkozik. Ha a 107 éves kórház régi fényképeit nézegetjük, ezen a területen nyoma sincs szobornak.


A legrégebbi dolgozók sem emlékeznek rá, mikor került a bejárattal szembe, és nagyon kevesen tudják ki az alkotója. Az alábbiakban megpróbálok választ adni erre a két kérdésre.

A 175 cm magas 3 méter széles kőszobor " Anya és gyermeke " 1952-ben került a kórház bejárata mögé. Az alkotó Martsa István.

Nem csak ez a szobra látható Esztergomban. Korábban a városháza - Vak Bottyán egykori háza - előtt egy bronz lovas szobor állt és őrizte emléket a legendás kuruc generálisnak. Ezt 1978-ban avattak fel…

A Technika Háza előtt " mely egykor zsinagóga volt " Martsa István Mártír emlékműve áll vasúti talpfákból összeállított postamensen. A mű első változata az auschwitzi lágermúzeum magyar barakkjába került. Az esztergomi szobrot Czuczai József munkálta meg.

A művész Pozsonyban született 1912. június 23-án. Fiatal korában villanyszerelőnek tanult, és az esztergomi Elektromos Műveknél lett segéd.

1945-ben Ferenczy Bénitől tanult a Képzőművészeti főiskolán. 1951-ben lett a Képző és Iparművészeti Gimnázium tanára. Az 51-es évektől számos megbízást kap szabadtéri szobrok készítésére.

 

Az ország valamennyi táján megtekinthetőek alkotásai.

Ózdon szintén a kórház előtt áll Női aktja.

A Balaton körül is több szobra látható:

Balatonalmádiban Napernyős nője,

Siófokon a Zuhanyozó nője,

Szigligeten Bölöni Györgynek (1882-1959) az alkotóház létrehozójának szobra áll.

Kazincbarcikára Almaszüret,

Martfűre Tisza című műve került.

 

A Fiumei úti sírkertben Ignótusz sírját az ő allergikus domborműve díszíti.

Életműve 40 szoborból, 57 kisplasztikából és 62 érméből tevődik össze.

2-szer kapott Munkácsy díjat, 1972-ben érdemes művész lett.

1978. február 3-án hunyt el, sírja a Farkasréti temetőben található.