SZENTMISE VOLT A KÓRHÁZI KÁPOLNÁBAN

 2018.11.12 21:38

kapolna.JPG Ha fekete zászlót látunk lobogni a kórház udvarán, szomorú szívvel kérdezgetjük: Ki re kell emlékeznünk? Ki az, aki a kórház egykori közösségéből elment örökre? Felidézzük a hozzá kötődő emlékeinket és képzeletben lehajtott fejjel gondolunk rá!

Nagyszerű kezdeményezésnek tartom, - Felföldi Éva főorvos asszony elképzelése volt – és már 3. Alkalommal sikerült megvalósítani, hogy a Halottak Napja keretén belül gondolunk elhunyt kollegáinkra és mindazokra, akikkel együtt próbáltuk a betegek egészségét visszaadni.

Kápolnánk ideális keretet biztosít ehhez. Aligha van Magyarországon még egy olyan kórház, mely ilyen kápolnával rendelkezik.

Az, hogy ez a gyönyörű épület 89 után újra visszanyelhette funkcióját és újjáépülhetett, sokak mellett egykor igazgatónknak Szontagh  Csabának köszönhető.

Nem minden kórházban jelentkező akkori problémát tudott megoldani, de mégis csak az ő vezetése alatt valósult meg az intézmény történetének legnagyobb rekonstrukciója. Ennek levezénylése után fontosnak érezte azt is, hogy a romokban levő kápolna visszanyerje funkcióját. Az épület falára az ő ötlete alapján Wass Albert sorai kerültek:

 

„ A fundamentum Istentől való, és Istentől az akarat, mely újra építi a falakat:”

 

Az ő ötlete volt az is, hogy a kápolna mellett egy harang helyeztessék el, mely más-más hangjátékkal hirdetné, ha egy új emberke érkezett a világra a szülészeten, illetve, ha valaki elhunyt a kórházban.

Sajnos az elképzelése nem valósult meg. A harang helyére biciklitároló került!...

Szontagh Csaba bizonyára az első sorban foglalt volna helyet azon a szentmisén, melyen évről-évre az egykori kórházi dolgozókra: orvosokra, nővérekre, egészségügyi dolgozókra emlékeznek. Példát mutatott volna a mai dolgozóknak arról, amit Babits Mihály így fogalmazott meg:

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több formában kapaszkodhatsz a jövőbe.”

November 1-én 16 órakor Felföldi Éva nagyszerű kezdeményezésére zsúfolásig megtelt a kórházi kápolna.

Néhány mai dolgozó képviselte a kórházat, számosan ott voltak a már nyugdíjas kollegák, és eljöttek az esztergomiak, akik számára fontos volt, hogy egykori gyógyítóikért elmondjanak egy imát.

Tisztelet és köszönet illeti a főorvos asszonyt, aki ma is aktívan dolgozik és munkája mellett a kápolnában folyó hitélet egyik legfőbb szervezője.

Köszönet és hála Stipitz Árpád atyának, aki Sümegről utazott Esztergomba erre a misére.

Emlékeztünk elődeinkre és reméljük kiérdemeljük, hogy egykor majd értünk is elmondjanak egy imát!