TAMÁS JÓZSEF BRONZ DOMBORMŰVÉT AVATTA ESZTERGOM

 2018.07.24 06:37

37426866_2006717082692782_3689309317363662848_n.jpg Megújult a madéfalvi veszedelem emlékmű alkotójának esztergomi sírja a Belvárosi temetőben. Az önkormányzat és az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) közös szervezésében tartotta július 17-én Tamás József építész családi sírboltján elhelyezett bronz dombormű avató ünnepségét. A Belvárosi temetőben megrendezett eseményen római katolikus szertartás keretében szentelték újra a jeles alkotó családjának sírboltját.

A bukovinai székely népviseletbe öltözött erdélyi küldöttséggel együtt megtartott avató ünnepségen Koditek Pál, az EBE elnöke konferálásában Ráduly Róbert Kálmán, csíkszeredai polgármesterrel együtt mondott köszöntőt a polgármester asszony.

Mindketten az erdélyi és anyaországi magyarság közös múltjáról, együtt vallott hitéről, az azonos nemzeti értékekről és mindhalálig tartó identitásról beszéltek Tamás József építész síremlékénél.

Az emelkedett hangulatú eseményen szívmelengető volt hallgatni az erdélyi küldöttség által énekelt székely népdalokat.

Bárdos István, a Szent György Lovagrend magisztrátusa tagja avatóbeszédében felidézte a mádéfalvi veszedelemről készült emlékmű építésének történetét, s szólt Tamás József művének, a székelység emlékezetében való jelentőségéről, valamint Tamás József és rokonai esztergomi életéről.

A megújult sírboltot Lesták Zoltán a Belvárosi plébánia diakónusa szentelt újra, majd Bara Barnabás szobrászművész bronz domborművét – melyen Tamás József portréja látható – az EBE elnöke és Salamon János, a Csíkszeredai Turul 1764 Egyesület elnöke leplezte le.

Az avatási ünnepségen minden résztvevő szervezet koszorúzott, illetve az ünnepség keretein belül Romanek Etelka, polgármester az önkormányzat nevében három emléklapot adott át, Ráduly Róbert Kálmánnak, Salamon Jánosnak és Bárdos Istvánnak.

Forrás: Esztergom.hu

2018-07-19