IN MEMORIAM DR. ANDRÁSOFSZKY BARNA (1924-2018)

 2018.03.05 09:38

dr_andrasofszky_barna.jpg Elhunyt a hazai tbc elleni sikeres küzdelem úttörője, a gyermek-tüdőgyógyász hálózat és szakorvos-képzés megszervezője.


1924-ben, az erdélyi Szilágynagyfaluban született. Édesapja körorvos volt, így fiatalon megismerte az orvosi hivatás szépségeit és nehézségeit. A kolozsvári egyetemen megkezdett orvosi tanulmányait Budapesten folytatta, ahol 1951-ben szerzett diplomát. Pályáját Sárváron a belgyógyászati osztályon kezdte, majd Szombathelyen gyermekgyógyászként dolgozott. 1959. október 1-én került Mosdósra, ahol akkor egy 100 ágyas Gyermek-TBC Szanatórium működött, a Somogy Megyei Kórház kihelyezett osztályaként. 1963-tól 30 éven át vezette a közben önállóvá vált Mosdósi Tüdő- és Szívkórházat.

A hazai tbc elleni sikeres küzdelem úttörője, a gyermek-tüdőgyógyász hálózat és szakorvos-képzés megszervezője, több éven át a szekció és a szakvizsga-bizottság elnöke. A régió nemzetközi gyermekpulmonológiai munkacsoportját Mosdóson 1975-ben szervezte meg, ennek első elnökeként magas külföldi elismerést nyert.Andrásofszky Barna korát megelőző, korszerű szemléletét jól tükrözi, hogy a kórház 1985-től a gyermek- és felnőtt pulmonológiai osztályok mellett általános belgyógyászati és kardiológiai osztályokkal folytatta működését. 1991-től az intézmény már Somogy Megyei Tüdő- és Szívkórház néven működött. Az új elnevezéssel is kifejezésre jutott a korszerű szemlélet, a mellkasi betegségek egységes betegkövető ellátása.

1981-ben a Magyar Gyermekorvos Társaság Bókay-, 1992-ben a Tüdőgyógyász Társaság Korányi díjait, 1993-ban a Gyermektüdőgyógyász Társaság Görgényi emlékérmét kapta. További kitüntetései: Munka érdemrend arany fokozata (1979), Gyermekekért érdemérem (1981), Somogyért emlékérem (1990), Batthyány-Strattmann díj (1999), Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje (2001), Magyar Érdemrend Középkeresztje (2014). 1998-ban Mosdós, 1999-ben Szilágynagyfalu község díszpolgára lett.

1993-ban a Magyar Egészségügyi Társaság alapító elnöke, 2003-tól örökös tiszteletbeli elnöke. E minőségében fáradhatatlanul tevékenykedett, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a Kárpát-medence orvosainak és egészségügyi dolgozóinak összefogásáért.

A gyógyító munka mellett elhivatott nevelő volt. Kiemelt jelentőséget tulajdonított az önképzésnek, a munkatársak továbbképzésének. Örökös szívügyének tekintette az egészségtan-oktatás széleskörű bevezetését.

Dr. Andrásofszky Barna a közelmúltban elhunyt Dr. Andrásofszky Zsoltnak a MOK Somogy Megyei TESZ elnökének az édesapja volt.

Munkatársai, barátai, példás életű családja, 8 unoka és egy dédunoka gyászolják.

Gyurkovits Kálmán dr. és Rostás László dr.

Forrás:MOK.hu