AZ ESZTERGOM ÉS VIDÉKE ÍRTA 100 ÉVVEL EZELŐTT

 2018.02.05 10:05

Esztergom_regi_mozi_tabla.JPG Vajon mitől féltették 100 évvel ezelőtt az ifjúságot Esztergomban? Mit gondoltak: a mozi megjelenése, hogyan fogja befolyásolni az gyermekek fejlődését, viselkedését? Az Esztergom és Vidéke 1918. február 10.-i számában a következő hírt olvashatták a város egykori lakói

 

A mozi hatása a gyermekekre.

„Esztergom város rendőrkapitánya néhány hónap előtt igen bölcsen, eltiltotta a 15 éven aluli gyermekeknek a mozilátogatást, e tilalma alól azonban két héttel ezelőtt, mikor Molnár Ferencnek „A Pál-utcai fiúk" c. ifjúsági regényét adták az esztergomi moziban, némi kivételes engedményt tett s hozzájárult, hogy a délután 3 órai előadáson a tanulóifjúság is megnézhesse a Pál-utcai fiúkat, melyben a vörös-csíkos és fekete-gombos párt a „grundon" parázs kis diákverekedést rendez.

Ezt a Pál-utcai verekedést valami száz főre menő diák- és suhancsereg mult vasárnap délután a moziban szerzett tapasztalatai alapján az esztergomi

„Kuckländer" dombon megismételte s lemozizta. Fokosokkal, botokkal, kövekkel vonultak egymásra a sioux-indiánok harci riadója közben a gyerekek s a verekedés oly komoly volt, hogy miután néhány fekete gombosnak a fejét fokossal beverték, rendőrök és katonák választották szét a két tábort, kiknek vezéreit a rendőrök el is vezették.

Mi a mozit — ha már e nélkül az emberiség meg nem élhet, — nem tartjuk feltétlenül elitélendő szórakozási helynek, de az ifjúságnak a mozilátogatástól való eltiltását, — tekintettel a felemelt kórházi díjakra s a gyermekbíróságok túlhalmozott munkakörére, — jóindulatú elhatározásnak minősítjük.”