80 ÉVES DR. PETŐFI SÁNDOR!

 2017.10.16 15:54

Petofi_Sandor.jpg Vezető személyisége volt egykor a körzeti, majd a családorvosoknak is. Sok év óta már nem praktizál. Egyre ritkábban látjuk őt közösségi rendezvényeken. Most, hogy elérte 80. Életévét valamennyi kollegája és egykori betegei nevében is tisztelettel köszöntjük őt! Isten éltessen!!

Petőfi Sándor 1937. Október 19-én született Császártöltésen. Ez egy kis falú Nagykőröstől 26 kilométerre. Első generációs értelmiségi. Anyai nagyszülei svábok voltak. A család tagjai „megjárták a Szovjetuniót”.

Egy régi-régi beszélgetésben nevének magyarázatát kértem tőle. Akkor a következőket mondta:

„Nagyapám még Petrovics volt. Azért kellett, hogy magyarosítsa a nevét, mert akkor mesterlevelet csak magyar nyelvű ember kaphatott. Petőfire magyarosított, akárcsak nagy költőnk annakidején. Bár igazi kutatásokat nem végeztem, de úgy tudom a költő édesapjának valamelyik testvérétől származik apai ágon a családom. „

Kiskőrösön végezte középiskolai tanulmányait. Érettségi  után 2 helyre  próbált jelentkezni továbbtanulásra. A Veszprémi Vegyipari Egyetemet és a Szegedi Orvostudományi Egyetemet jelölte meg. Mindkét helyre ugyanaz nap délelőttre hívták felvételire, ő Szeged mellett döntött, és ezt soha sem bánta meg. Az egyetemen olyan nagytekintélyű kiváló tanítói voltak, mint  Jancsó, Karády, Kulka és Petri, Hetényi valamint Varró professzorok.

Feleségével együtt szerezték meg a diplomát: 1962. szeptember 29.-én egy napon volt az avatásuk és az esküvőjük.

Mindketten a Gyula Kórházban kezdték a pályafutásukat. Rengeteget dolgoztak. Petőfi Sándor kezdetben a sebészeten, felesége pedig a belgyógyászaton majd a szülészeten.

Orosházára hívták be katonának. Ott találkozott egy korábbi csoporttársával, aki a körzetiorvosi munkára vette rá. Nyugalmasabb lett az életük és lakáshoz is jutottak, ami nagy szó volt abban az időben. Megszerette ezt a munkát és szívesen végezte.

Azonban a városi főorvossal vitába keveredett és először egy másik körzetbe helyezték, de a főnöke ugyanaz maradt. Egyre áldatlanabbá vált a helyzetük. A megoldást egy véletlen hozta.

Micsinay Ervin doktor orosházai származású, és egyszer a Gyopáros tónál összefutottak.  Micsinay doktor említette először, nekik, hogy jöjjenek Esztergomba. Megbeszélték és 1968. május 1-én kezdte a munkát Esztergomban, felesége pedig átmenetileg Dorogra került. 1968 szeptember 15től nyugdíjáig ugyanazt a körzetet látta el. Szinte azonos időben kezdett Szállási Árpáddal és Sörös Jenővel.

Évtizedekig volt az alapellátás meghatározó és megbecsült alakja. 80. Születésnapja alkalmából tisztelettel köszöntjük és köszönjük!.