200 ÉVE SZÜLETETT DR. FEICHTINGER SÁNDOR

 2017.10.04 18:45

Esztergom-Szentgyorgymezo_Olvasokor_2.JPG Szentgyörgymezői emléktábláján a következő szöveg olvasható:  „Dr. Feichtinger Sándor 1817-1907 Kórházi és városi főorvos, bank, kórház és iskolaigazgató, neves botanikus”…

A XIX. század legnagyobb esztergomi tudósára Esztergom Város Önkormányzata és az Esztergom Barátainak Egyesülete közösen emlékezett egy tudományos ülésen a Városháza nagytermében szeptember 23-án.

A szervezők igyekeztek minél több leszármazottat is meghívni a szimpóziumra. Közel 30 utód fogadta el a meghívást az ország különböző pontjairól. Több déd és ükunoka is megtisztelte a rendezvényt jelenlétével.

 

Az egybegyűlteket köszöntötte Romanek Etelka polgármester asszony is, és Szomjas György Kossuth díjas filmrendező, aki Feichtinger Sándor dédunokája.

 

A délelőtt folyamán 2 előadást hallgathattak meg a szép számmal összegyűlt hallgatók. Dr. Pifkó Péterné „Feichtinger Sándor a városi polgár” címmel az ünnepelt közéleti és elsősorban pedagógusi munkáját emelte ki. Pifkó Anna, mint esztergomi tanár nyugdíjba vonulásáig rendszeres Feichtinger vetélkedők szervezésével tartotta életben a nagy tudós emlékét a város és környékének fiataljaiban.

 

Varga András antropológus, főmuzeológus, osztályvezető Szegedről, a Móra Ferenc Múzeumból érkezett Esztergomba és „Feichtinger Sándor szerepe és gyüjtemény-része a Móra Ferenc Múzeumban” címmel tartott igen érdekes előadást. Kiemelte, hogy Somogyi Károly mellett Feichtinger Sándor is szorosan összeköti Szegedet Esztergommal. Jó érzéssel vette tudomásul a hallgatóság, hogy a Tisza parti városban ma is él Szentgyörgymező szülöttének emléke.

 

Az ebédszünet után Pifkó Dániel botanikus, főmuzeológus Budapestről a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárából „Feichtinger Sándor botanikai munkássága és annak jelentősége a Kárpát-medencei flóra kutatásába” címmel lépett mikrofon elé.

A sokak számára „száraznak” tűnő témát igen élvezetesen, jól illusztrálva, nagy sikerrel adta elő. Mi esztergomiak büszkék lehetünk arra a megállapítására, hogy a botanikusok között, ma is megkerülhetetlen az ünnepet neve és munkássága.

 

A szimpózium befejezése előtt Dr. Osvai László a Vaszary Kolos Kórházból 2 témával is foglalkozott. Feichtinger Sándor önéletírása alapján megpróbálta felidézni, felvázolni az ünnepelt orvosi munkásságát, illetve sokak számára új információkat megosztva arról beszélt, milyen ma is élő emlékei vannak városunkban Feichtinger Sándornak. Előadását azzal zárta, hogy ha ezt  a rendkívüli embert, aki nem csak országosan, de Európai kitekintésben is ismert tudósa volt Esztergomnak, az esztergomiak jobban ismernék, igent mondanának akár egy Feichtinger szobor felállítására is.

 

A Városháza tanácsterme zsúfolásig megtelt a rendezvényre. Sajnálatos, hogy a Kórházból, csak néhány kollega ült a hallgatóság soraiban illetve az is, hogy a kórház vezetése nem képviseltette magát ezen, a egykori kollegánk 200 éves születésnapjára szervezett ünnepségen.

 

Koditek Pál az Esztergom Barátainak Egyesülete elnöke volt a levezető elnök –nagy hozzáértéssel - , aki a zárszava után a közönséget koszorúzásra hívta a Belvárosi temetőbe.

 

A leszármazottak és az érdeklődők elhelyezték a megemlékezés virágait. Közösen mondtunk egy imát a Feichtinger- család sírjánál, majd a Szózattal záródott az egész szimpózium.