AZ EGYETEM KÉT MUNKATÁRSA IS BEKERÜLT A VILÁG LEGIDÉZETTEBB KUTATÓI KÖZÉ

 2021.12.19 05:22

Szallasi.jpg Megjelent a világ legtöbbet idézett kutatóinak legfrissebb listája – az erre felkerülő három, Magyarországon dolgozó szakember közül ketten a Semmelweis Egyetem kutatói: dr. Ferdinandy Péter az intézmény tudományos és innovációs rektorhelyettese, míg dr. Szállási Árpád az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet egyetemi docense. 

A Web of Science adatain alapuló kutatói listán összesen 6600-an szerepelnek a világ minden tájáról.
A most megjelent lista a Web of Science adatbázisban társszerzős „Highly Cited” (HC), vagyis magas idézettségűnek minősített cikkek száma szerint rangsorolja a kutatókat. A HC minősítést azok az utolsó 10 évben megjelent közlemények kapják meg, melyek szakterületükön belül az ugyanabban az évben megjelent közlemények közül a legidézettebb top 1 százalékába tartoznak. A tudományos világban az idézettség a tudományos hatás mérőszáma.
A rangsorban 21 tudományterület valamelyikén, vagy egyszerre több tudományterületen együttesen (cross-field) kiemelkedően idézett kutatók szerepelnek. A lista összeállítói a rangsoroláshoz a 2010 és 2020 között megjelent HC közleményeket vették alapul. Minél több kutató tevékenykedik az adott tudományterületen, annál több magasan idézett publikációra van szükség a bekerüléshez.
A Highly Cited Researchers, vagyis legtöbbet idézett kutatók 2021-as listájára három hazánkban dolgozó magyar kutató került fel, ketten közülük a Semmelweis Egyetem munkatársai. Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, egyetemi tanára 15 magasan idézett közleménnyel a több tudományterületet együttesen számba vevő cross-field kategóriában került fel a listára, 2014, 2017 és 2020 után immár negyedszer. „Egy ilyen listára való felkerüléshez folyamatos fejlődésre és publikációkra van szükség az adott tématerületeken” – magyarázta a rektorhelyettes. Hozzátette: az eredeti és összefoglaló közlemények egyaránt fontosak, hiszen bár jellemzően utóbbiakat idézik a legnagyobb számban, kiemelkedő citációt csak azok tudnak elérni, akik folyamatosan közzétesznek saját megfigyeléseket is, így hitelességet szerezve a tudományos társadalomban. Dr. Ferdinandy Péter szűkebb szakterületéről kiemelte az új terápiák kidolgozásához alkalmazott társbetegségek modellezését. A különböző gyógyszerek és terápiák fejlesztésénél ugyanis fontos figyelembe venni a különböző társbetegségek együttes hatását. Infarktus elleni gyógymódok fejlesztésénél például a szív molekuláris hálózatát egyéb kórképek is befolyásolhatják, a gyógyszercélpontok fejlesztésénél pedig ezt is számításba kell venni – magyarázta.
Kifejezetten büszke vagyok rá, hogy tudományos eredményeim legnagyobb részét Magyarországon, hazai laboratóriumokban végzett munkával értem el– tette hozzá.
Dr. Szállási Árpád, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet egyetemi docense a Farmakológia és toxikológia területén megjelent 4 magasan idézett publikációjával jutott a legjobbak közé. 2018 óta tartozik a Semmelweis Egyetem kötelékébe, korábban többek között az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet és a svéd Karolinska Intézet munkatársa volt, de tevékenykedett a gyógyszerfejlesztés területén is, az Egyesült Államokban pedig gyakorló orvosként praktizált. Legmagasabban idézett közleményeit a neurofarmakológia területén publikálta. „A resiniferatoxin nevű vegyületet kutattam, ami a kapszaicin ultrapotens természetes analógja. Ennek segítségével tudtuk elsőként igazolni 1990-ben, hogy létezik kapszaicin receptor a fájdalomérző idegekben. A receptort klónozta később David Julius, aki 2021-ben orvosi Nobel-díjat kapott felfedezéséért. A receptor családhoz tartozó TRPV1 antagonistákkal, mint potenciális fájdalomcsillapító gyógyszerekkel számos gyógyszergyár foglalkozik” – magyarázta dr. Szállási Árpád.
 „A Semmelweis Egyetem azt az elvárást támasztja kutatói felé, hogy minél jobban idézett publikációkat tegyenek közzé a legnevesebb folyóiratokban, ehhez pedig a megfelelő háttér mellett komoly támogatást is biztosít számunkra” – mutatott rá dr. Ferdinandy Péter. A tudományos és innovációs rektorhelyettes a Semmelweis Tudományos és Innovációs Alap belső pályázatai mellett kiemelte a jelenleg kialakítás alatt álló kutatás-fejlesztési-innovációs támogatási rendszert, melynek célja, hogy levegye az adminisztratív terhet a kutatókról, akik így minél inkább a tudományos munkára tudnak koncentrálni. Emellett a KFI támogató rendszer előadásokkal, rendezvényekkel és szakmai iránymutatásokkal segíti az egyetem munkatársait a publikációs stratégia kidolgozásában. Ilyen volt például dr. Gloviczki Péter, a Semmelweis Egyetemen végzett nemzetközi hírű érsebész, a Semmelweis Budapest Award 2020. évi díjazottjának előadása a sikeres, nagy hatású tudományos cikkek megírásáról a Tudományos és Üzleti Szalon eseményén. A magas színvonalú szakmai munka mellett nagyon fontos a tudománykommunikáció – nem elég ugyanis megírni egy jó publikációt, azt el is kell juttatni minél több szakemberhez – magyarázta dr. Ferdinandy Péter, felhívva a figyelmet a nemzetközi társaságok és egyesületek, a szakmai konferenciák, valamint a közösségi média jelentőségére is.
A listán szereplő harmadik magyar kutató dr. Szolnoki Attila (Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet). A multidiszciplináris nemzetközi tudományos adatbázis, a Web of Science válogatott tartalmainak (core collection) adatain alapuló listán összesen 6600 kutató szerepel a világ minden tájáról, mely a kutatók kevesebb, mint egy ezreléke.
Szabó Ádám 2021 december 7

Fotó: Kovács Attila