TÖBB EZER SZAKEMBER KÉSZÜL ELHAGYNI AZ EGÉSZSÉGÜGYET

 2021.06.21 11:24

apolonok.jpg  A szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) frissen lezárt felméréséből. A mintegy 1200 válaszadó nyolc százaléka a nyugdíjazását, míg további 48 százaléka a felmondását tervezi, amint megszűnik a felmondási tilalom - írta a nepszava.hu.

A mostani felmérésből az is kiderül, hogy a távozásukat tervezőknek kevesebb, mint a fele maradna az egészségügyben. Ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát. A többiek a pályát is elhagynák. A válaszadók további harmada azt jelezte, hogy még bizonytalan a maradását illetően, csupán szűk hatoduk tartana ki a munkahelye mellett.
Soós Adrianna, a FESZ elnöke elmondta, az okok között leggyakrabban az alacsony bért jelölték meg. Továbbá az új szolgálati jogviszony bevezetését említik, e jogszabály hátrányai a szakdolgozókat ugyanúgy sújtják, mint mindenkit, akit a hatály alá soroltak, miközben az előnyeiből, a gáláns béremelésből csak az orvosok részesültek.
A hátrányok közé sorolható továbbá, hogy csökkent a foglalkoztatás biztonsága. Sokkal könnyebben mondhat fel a munkáltató az egészségügyi dolgozónak, mint a korábbi közalkalmazotti foglalkoztatásuk alatt. A szolgálati feltételek megváltozása miatt sokan elestek például a jubileumi jutalomtól, és ez elég nagy elégedetlenséget okoz. Vannak olyanok is, akiknek a jogviszony megváltozásával csökkent a jövedelme annak ellenére, hogy ezt jogszabály tiltja. Természetesen voltak olyanok is, akik jobban jártak, mert a munkáltató magasabb pótlékokat állapított meg, mint az korábban volt, de az utóbbiak csak elenyésző kisebbségben vannak.
Soós Adrianna szerint mostanra sokakat zavar az is, hogy a másodállások munkáltatói engedélyezésekor túl sok részletes, olykor a magánéletüket is firtató adatot kérnek. Sőt egy újabb jogszabály, a személyi nyilvántartásról szóló törvény néhány héttel ezelőtti hatálybalépésével már a közvetlen hozzátartozóikról is túl sok mindent kell közölniük. Ezt sokaknál okoz nagyon rossz érzést. Soós Adrianna hozzátette: korábban is voltak hasonló felméréseik, de egyikben sem volt ilyen erős a pályaelhagyási szándék.
FESZ - Független Egészségügyi Szakszervezet  
Forrás: nepszava.hu