GONDOLATOK EGY BIOLÓGUSTÓL

 2021.06.21 11:22

Tauber_Zsofia.jpg

Az Amega beszélgetőpartnere Tauber Zsófia volt az újság koronavírus különszámában. A fiatal biológusnővel való interjút az Amega link alatt olvashatják teljes terjedelemben.

…….Lehet-e a biológia tudományát magas szinten művelni Magyarországon? Az igazi nagy eredmények nem nagy kutató intézetekhez kötődnek? 
Úgy gondolom igen, terveim között szerepel a külföld, amennyiben itthon nem megy, de azt látom, hogy elindult valami itthon is. Szükség van genomikusokra, bioinformatikusokra. Az ELTE-én nézelődve már vannak olyan szakdolgozati témák, mint például a tumor evolúció, ami perspektívát jelenthet. 
Magának mi lenne a kedvenc kutatási területe? 
Szívem szerint a vírusok felé venném az irányt. Nagyon remélem, hogy a diploma dolgozat erejéig Pécsre vissza tudok menni, Dr. Jakab Ferenchez. Nála tanultam korábban is és, szeretném, ha ő fogadna. 
A laikusok érdeklődésének előterébe kerültek a vírusok a pandémia miatt. Olvastam cikkeket pl. a vírusok egymás között kommunikációjáról
Érdekes, de ez még nem olyan mélyen kutatott terület. Elméletek vannak arról, hogy honnan származnak a vírusok, de konkrét bizonyítékaink még nincsenek. 
Említette pécsi professzorának, Jakab Ferencnek a nevét.  Őt ritkábban látom a médiákban. Sok vírus celebet hallok nyilatkozni, de számomra nem mindig tűnnek hitelesnek. Jól kommunikáljuk a vírusok jelentőségét hazánkban? 
Azt gondolom, hogy a kommunikációval tényleg van némi probléma. 
Hogyan látja egy fiatal tudós? Le tudjuk-e győzni a pandémiát? A küzdelemnek az elején vagy a végén járunk? 
A jövőbe nem látok. Azt gondolom, hogy tart ott tudomány, hogy meg tudja oldani ezt a feladatot. De a COVID nem fog eltűnni. Erre nem látok esélyt. Ennek az egyik oka az emberek hozzáállása. Nagyon sokan vannak, akik nem veszik komolyan a vírusokat. A másik ok a mutáció kérdése. Bár ez nem fog a végtelenségig tartani. Ennek biztosan van egy véges száma. Talán szezonálissá válhat, és akkor lehet rá egy választott oltást találni, mint az influenza esetén. 
Miért a COVID okozott pandémiát, miért nem pl. az ebola? Mit tud ez a vírus többet? 
Evolúciósan sikeresebb ez a vírus, sőt az ő szemszögéből nézve zseniális. 2-14 napig tart a lappangási ideje és a brit mutáns fertőző képessége nagyon magas. Az alapvírusnak, ami elterjedt Európában, 2,5 volt az R értéke, vagyis a fertőzőképessége, a brit mutánsé viszont 5. 2, Az 5 is magas, ha arra gondolunk, hogy az influenzáé 1,4.