KÉT ÍRÁS AZ INTERNETRŐL

 2021.03.29 16:11

faradt_eu_dolgozo.jpg Egy nővér és egy orvos írja le gondolatait, véleményét a magyar egészségügyről 2021-ben. Megdöbbentő, elszomorító, elkeserítő

Rita Scheili

Fáradt vagyok.

Csalódott.

Megalázott.

Kihasználnak, felhasználnak.

Járulékos veszteség vagyok.

Feláldozható.

Hivatástudatom az őskáoszban fuldoklik.

Kollegáimmal még összetartunk.

Aztán néha egymásba marunk.

Aztán egymásba kapaszkodunk.

De még összetartunk.

Mert egyedül nem megy.

Ez tart életben.

Mindannyiunkat.

Még.

Még egy kicsit.

Még egy hetet.

És akkor jönnek a szavak, amelyek megsebzik a lelket.

Szavak, melyek ledegradálják az embert, a szakmát, annak minden dolgozóját.

Ápolónő vagyok, nem rabszolga, nem katona.

Ápolónő vagyok, ember vagyok.

 

 

András Vizi

Csak ülök a kanapén és szétszakad a fejem, 1 hete megállás nélkül figyelem a híreket, mi következik, mi várható. Se éjjelem se nappalom.

15 éve diplomáztam orvosként és választottam a gyermeksebészetet. Sokan így ismernek zöldben.

25 évesen elfogadtam, hogy rendben van az, hogy a barátaim minden hétvégén horgásznak, túráznak, utaznak, míg én havi 10et ügyeltem. És akkor még nem járt az ügyeleti pihenőnap.

Emlékszem az első fizetésemre, amire valaki csak annyit mondott jobb napomon megkeresem.

Az első nyáron, büdöslábú gyakornokként nem én vettem ki szabadságot, hanem 2x1 hetet aludhattam hullaként, amikor jutott.

6 év szakképzés alatt extra motivált voltam, imádtam, amit csináltam. 2009ben 3 hónap alatt az OBSI-ban lettem az, aki ma vagyok, úgy hogy a szeptikus kórteremben éltem és laktam, minden percemet ott töltöttem és lettem Gyermektraumatológus.

2012ben leszakvizsgáztam és lettem a magam ura, felfelé ívelt minden. Nyertem fiatal gyermeksebészek fórumát, és traumásokét is. Nagy jövőt jósoltak Nekem.

Jövőt! Amit már nem látok: fáradt vagyok, csalódott, kiégett és dühös!

Az állami egészségügy belülről fal fel, addikció nélkül nehezen viselhető. Kinek a nők, kinek az alkohol vagy drog, nekem a sport.

Ha belőlem sikerült 15 év alatt a motivációt kiölni, akkor Biztosan nem csak Bennem van a baj.

24 órám maradt egy méltatlan pókerpartyban elfogadni azt, hogy továbbra is fogoly legyek. Nem, nem a pénzzel van bajom, sokkal inkább az elvekkel!

Azzal h egy 60as években felújított műtőben dolgozom, ami 2. világháborús filmben díszlet lehetne, ha nincs a Fuss a szegedi Gyermeksebészetért

kezdeményezés az osztályra es az ambulanciára NEM jutott volna semmi!!!, és hogy 15 éve hallgatom, hogy majd 1x jobb lesz!

Most jobb lehetne, de erre belekeverik a politikát, a szakdolgozókat semmibe veszik, és úgy magyarosan megoldjuk "okosba"

Betegeim vannak, és szüleik, akikkel mindig emberséges tudtam maradni a problémák ellenére, és nem tudom mi lesz, ha nem írom alá az új szerződést! Ha nemmel döntök, hogy nézek a szemükbe?

De van egy családom, Ők mindennél fontosabbak, és nem akarok korán halni, mint az átlag orvos.

24 órám maradt...