ÁLLÁSFOGLALÁS

 2021.03.15 10:58

MOK_10.png Az elmúlt hét “praxisbárós” sajtóhíreire reagálva a Magyar Orvosi Kamara - megismételve a korábban az Országos Kórházi Főigazgatósághoz eljuttatott levélben foglaltakat - az alábbi állásfoglalást teszi.

 

A praxisközösségekről megjelent 53/2021 kormányrendelet a szorosabb praxisközösségi együttműködés formái között felsorolja az egyesült és integrált praxisközösségi formákat is, amelyeket társas vállalkozás tulajdonol vagy irányít. A szabályozás nem rendelkezik arról, hogy kik és milyen arányban lehetnek tulajdonosok ezekben a gazdasági társaságokban. Így  előfordulhat, hogy a praxisjoggal rendelkező orvos egyszercsak nem tulajdonosa a vállalkozásának, illetve nem szakmai befektető többségi tulajdonos dominálja a szervezetet.

A MOK ezt a praxisjog szellemiségével összeegyeztethetetlennek tartja. 

A Kamara célja a külső, kiemelten a nem szakmai befektetők kizárása és a praxisláncok kialakulásának megakadályozása.

Ha nincs definiálva a praxisközösség méretének felső határa és a tulajdonosi szerkezet a közös céges praxisközösségi formákban, akkor a praxisközösség külső pénzügyi befektető kezébe kerülhet, aki nem az ellátás minőségében, hanem a költség-minimalizálásában érdekelt.  Ennek rossz tapasztalataira a gyógyszertárláncok kialakulása kapcsán már láttunk példát és a fogorvosi szolgáltatók működtetése során is tapasztalható ezirányba ható anomália.


Ezért a MOK Elnöksége arra kéri a döntéshozókat, hogy

  • az egyesült és integrált praxisközösségben csak az adott praxisközösségben praktizáló orvos lehessen tulajdonos
  • egyik tulajdonos se lehessen többségi tulajdonos
  • egy közösség maximum 10 praxisból állhasson
  • egy orvos egy praxisközösség tagja lehessen csak

 

Szerző: MOK Elnökség  2021-03-09