EGY ORVOS LEVELE

 2020.10.12 16:13

egy_orvos_levele.jpg “Az elmúlt napokban több ismerősöm is gratulált nekem. Eleinte nem értettem, hogy mihez, csak zavartan álltam, majd hamar kiderült, hogy a médiában lehozott új orvosi bértábláról van szó, ami alapján én majd nagyon jól fogok keresni.

Éppen csak az maradt ki megint a “plakát kommunikációból”, hogy:


a vállalkozói jogállást kategorikusan tiltja a közfinanszírozott szférában, így az rövid időn belül bizonyos ellátások összeomlásához vezethet

a másodállások és egyéb tevékenységeket korlátozza, illetve engedélyhez köti. (Így esetemben pl kérdéses, hogy milyen formában dolgozhatok a helikopteren)

Akár két évre szóló kirendeléseket tesz lehetővé, mely családokat tehet tönkre, és az orvos minden más tevékenységét (ide értve a szakvizsga, egyéb képzettség megszerzését) súlyos módon hátráltatja, és erre van 10 nap felkészülési idő.

az átvezénylés lehetősége érdemi bértárgyalás nélkül teszi lehetővé az orvosok munkáltatók közötti csereberéjét.

És jelen állás szerint, aki közkórházban dolgozik, az ezt vagy elfogadja, vagy nem dolgozhat.

Engem ez a helyzet a teljes bizonytalanságba taszít!

 

Nem elég, hogy most, a második hullám alatt kvázi az orvosok és a teljes egészségügy a közútálat tárgya, most még egy atombombát is ránk dobtak, ami tovább növeli irànyunkba a feszültséget.

 

Nem titok, hogy a legtöbb orvos jelen bérezésének az alapbér csak egy része, a többi részét pótlék formájában kapjuk ( veszélyességi, éjszakai, délutáni, ügyeleti, szakmaspecifikus, sürgősségi, stb, stb). Ez azt jelenti, hogy nyugdíjunk nem nagyon lesz, de lehetőség van élhető bért keresnünk. Az új felállás szerint nem nehéz vizionálni, hogy a pótlékoknak mi lesz a sorsa. Sajnos várható, hogy nem lesz pótlék. Helyette lesz egy európaiabb alapbér, a nettó bér valószínűleg végeredményben nem lesz jobb.

 

Tegye fel a kezét, aki elfogadhatónak tartja, hogy a személyét àllamosítjàk! Na ugye! Akkor ezután ne tessék nekem így gratulálni! Köszönöm!”

Forrás: Facebook