A VASZARY KOLOS KÓRHÁZ MÚLTJÁBÓL

 2020.09.14 06:34

VKK_.jpg Még sokan emlékezhetnek a 20 évvel ezelőtti kórházunkra. Ez év kezdetén állt fel az új vezetés Sólyom Olimpia irányításával. Mi is történt az intézményben az év második felében? Osvai László:  „Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház története 1902-2002”  című könyvéből idézzük ezen időszak történéseit

…”Szeptemberben az alapkőletételi centenárium alkalmából Gönczy Béla sírját koszorúzták meg a város és a kórház képviselői.

 

Szeptember 16-án egy rég várt eseményre került sor. Szentmise keretében Paskai László szentelte fel a kórházi kápolnát, melynek restaurálásában, sokak mellett kiemelkedő szerepet vitt a Szent Lázár Lovagrend. December 16-án már itt misézhetett Monseigneur Karl-Jozef Rauber érsek, apostoli nuncius, a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület doyenje.

 

A centenáriumi események keretében szeptember 30-án a Technika Házában, az Esztergomban egykor dolgozó orvosok részvételével tartottunk megemlékezést. Az előadók között szerepet Csernohorszky Vilmos, Pénzes István, Naszlady Attila, Szállási Árpád és Pák Gábor, valamint Osvai László.

 

Az évek alatt felhalmozódott hiányokat persze nem lehet rövid idő alatt eltüntetni. A megye október 26-án foglalkozott a kórház műszerhelyzetével. Erre az alkalomra az új kórházvezetés benyújtotta az intézmény műszerigényét, mely meghaladta a 300 millió forintot.

 

A szeptemberi főorvosi értekezleten már nem vett részt Magyarsóki Ferenc, aki 1973-tól volt az Urológiai Osztály vezetője.

 

Ő hozta létre Esztergomban, de a megyében is először az önálló urológiai fekvőbeteg ellátást. Éjt- nappallá téve dolgozott, hogy felépüljön az urológia épülete, és amikor nyugdíjas lett, látnia kellett, hogy ezt az épületet más célra használják fel. Pályafutása alatt feleségével, Ambrus Ilonával meghatározó személyiségei voltak a kórháznak. Munkásságukkal magas szakmai nívót képviseltek, és országosan is elismert tevékenységet fejtettek ki.  Magyarsóki Ferenc 1994-98-ig önkormányzati képviselőként, mint az Egészségügyi Bizottság elnöke, fontos közéleti tevékenységet is kifejtett.

 

Vaszkun László az új főigazgató főorvos asszony korábbi osztályvezetője is távozott a kórházból, Dunaújvárosban nyerte el, pályázat útján az ottani gégészet vezetését.

2000. december 31-én a kórháznak 470 milliós adósságállománya volt, ezt azonban jelentős részben sikerült átütemezni, és a hitelezők egyéb kedvezményt is adtak, így a 60 napon túli adósságállomány már nem fenyegette az intézményt. A 13. havi bér, a minimálbér emelése és a HBCS pontok értékének változása azonban még nem tették lehetővé a stabil gazdálkodást, és nem tűntek el a viharfelhők a kórház egéről”...