MOK LEVÉL AZ EGÉSZSÉGÜGY VEZETŐIHEZ

 2020.07.08 06:58

MIOK.png A magyar orvostársadalom küldöttei a Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttgyűlésén 2019. november 29-én úgy határoztak, hogy a Kamarának meg kell kezdenie az önként vállalt többletmunka szerződések felmondásának koordinálását.


Tisztelt Igazgató Asszony!

Tisztelt Igazgató Úr!

Tisztelt vezető beosztású kolléga!

 

A Kamara elnöksége több éven keresztül tárgyalásos úton próbálta elérni, hogy az állam biztosítsa a tiszta viszonyok között működő, betegbiztonságot garantáló, fenntartható egészségügy kialakításához szükséges bérrendezést. A Kormány által benyújtott 2021-es költségvetés továbbra sem tartalmazza ennek fedezetét, ezért a MOK megyei vezetői, a Területi Szervezetek Tanácsa határozatával megerősítve, a Kamara 2019 június 19-én koordinálni kezdte az önként vállalt többletmunka felmondások ügyvédi letétbe helyezését.

Ön felelős vezetőként pontosan látja a magyar egészségügy alulfinanszírozottságának következményeit. Tapasztalja a bérspirál negatív hatását, az egyes szakmák elérhetőségének kiszámíthatatlan változásait, emellett pedig nap mint nap meg kell küzdenie azért, hogy stabilitást tudjon teremteni az Ön által vezetett intézmény vagy osztály életében. Be kell látnunk, hogy a financiális megújulásra szoruló rendszer ezen gyengeségei hatással vannak az egészségügy belső viszonyaira, a kollegialitásra és az egész orvostársadalom érdekérvényesítő képességére.

Az orvosvezetőknek sokszor rögtönzött döntésekkel, kényszerű szükségmegoldásokkal kellett élniük, hogy a kórházuk vagy osztályuk működjön, és biztosítani tudják az ellátást. A rövidtávú célok teljesítése azonban – mint azt Magyarország egészségügyi mutatói egyértelműen jelzik – nem tudja hosszú távon helyettesíteni a kiegyensúlyozott működést.

Most azt kérjük Öntől, hogy munkahelyi vezetőként az orvostársadalom hosszú távú céljainak érdekében támogassa akciónkat, hogy egészségügyünk megkapja a megfelelő erőforrásokat.

Nagyon fontos, hogy felhívja kollégái figyelmét arra, hogy az önként vállalt többletmunka felmondása az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében rögzített módon védelmet élvez.

(2) Az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.

A fentiek alapján bármilyen munkáltatói vagy kollégák részéről érkező nyomás jogellenes cselekedetnek minősül.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy az akció a Magyar Orvosi Kamara érdekképviseleti tevékenységének kiemelt része. Ennek a tevékenységnek az akadályozása etikai következményekkel is járhat.

A Magyar Orvosi Kamara aktív résztvevője a belügyminiszter által életre hívott Bérrendezési Munkacsoportnak, ami a financiális helyzet rendezése mellett a strukturális változásokat is megalapozza. Bízunk abban, hogy e munkacsoport tevékenysége sikeres lesz és hamarosan tettekre válthatja a kormányzat - Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által is megerősített - bérrendezés iránti elkötelezettségét.

A bérrendezés lépéseiről és az önként vállalt többletmunka felmondásokról a www.mok.hu/tobbletmunka oldalon tájékozódhat.

 

Együttműködését köszönve, tisztelettel,

 

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége