A MOK ÁLLÁSFOGLALÁSA 2000-BEN!

 2020.06.23 06:50

MOK_6.png A Kór-Lap régi számait lapozgatva bukkantam rá a MOK állásfoglalására a 2000 júliusi számban. Döntse el az olvasó: vajon milyen effektivitással működött az elmúlt 20 évben a Magyar Orvosi Kamara! Vajon a magyar politika mennyire tekinti kiemelt feladatának az egészségügy fejlesztését?


Állásfoglalás az egészségügy finanszírozásáról

 

A Magyar Orvosi Kamara következetesen és nyomatékkal hangsúlyozza, hogy az egészségügy finanszírozása nem megfelelő. A rendelkezésre álló források reálértéke  folyamatosan csökken, évek óta elégtelen a megfelelő színvonalú egészségügyi szolgáltatás nyújtására. Az orvosok és más egészségügyi dolgozók jövedelme méltánytalanul alacsony. Az elmaradás Európától kirívóan nagyobb, mint bármely más társadalmi-gazdasági területen. Nincs érdemi kezdeményezés az egészségügyi költségvetés növelésére.

Egyre több orvosi és ápolói állás üres, a betegellátás feltételei romlanak, az egészségügyi ellátórendszer összeomlása fenyegető közelségben van. Több egészségügyi intézményben már eddig is részleges munkabeszüntetések történtek és értesüléseink szerint egyes szakterületek orvosai az ellátás átmeneti felfüggesztését fontolgatják.

Az egészségügyi szerkezetátalakítás forrásbővítés nélkül elképzelhetetlen. Halaszthatatlan az egészségügy finanszírozásának jelentős javítása, melyet a javuló gazdasági mutatók lehetővé tennének. A döntéshozók megfelelő tájékoztatása és a hatékony tárgyalások érdekében a Magyar Orvosi Kamara együttműködik valamennyi egészségügyi érdekképviseleti szervezettel.

Az egészségügy a társadalom egészének ügye. Politikamentes, a szakmai szempontokat figyelembe vevő megoldás szükséges, mely elindítja a magyar egészségügy finanszírozásának felzárkóztatását az európai szinthez!

 

Magyar orvosi Kamara