A MOK LEVELE A MINISZTERELNÖKNEK!

 2020.06.08 09:31

MOK_5.png Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A koronavírus járvány ideje alatt a magyar orvostársadalom a saját és szeretteik életének kockáztatásával, erőn felül helytállt, ugyanakkor a járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált.

Szilárd alapokon nyugvó, ugyanakkor rugalmas és hatékony közszolgáltató egészségügy nélkül az ország társadalma és gazdasága rövid időn belül súlyos károkat szenvedhet. Ön is tudja, hogy a magánegészségügy önmagában nem megoldás és magyar emberek milliói számára nem hozzáférhető: nemcsak a járvány súlyosabb szakaszában, de szervezeti és felszereltségi okok miatt, az egészségügy újraindításával járó terhelt időszakban sem képes a teljeskörű, betegbiztonságot garantáló működésre.

A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább –a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó– 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni.

Egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer az egyik legfontosabb közérdek, amelyhez elengedhetetlen az orvosbérek hosszú ideje esedékes rendezése. A bérrendezés nélkül ugyanis:

1. nem állítható meg az orvosok elvándorlása

2. nem garantálható az egészségügyi közellátás működése, a járvány elleni hatékony védekezés

3. nem számolható fel a hálapénz-rendszer (korrupciós kockázat)

4. az egészségügy megindult átalakításához nem nyerhető el az orvosok tevőleges együttműködése

A nemzetközi és hazai összehasonlításban példátlanul alacsony orvosi bérek rendezéséről évek óta folynak eredmény nélküli tárgyalások. Ez év tavaszán a Magyar Orvosi Kamara által készített bértáblát tárgyalási alapként az EMMI befogadta, azonban a tárgyalások a járványügyi védekezésre való koncentrálás érdekében félbeszakadtak, és ennek újraindítását eredménytelenül kértük.

Be kell látnia, Miniszterelnök Úr, hogy most, a járvány első szakaszának sikeres leküzdése után már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná. A fáradt, végletekig túlterhelt  orvostársadalomból a hivatására koncentráló nemzeti erőforrást kell alkotnia az ország vezetésének.

Ennek első eszköze a Magyar Orvosi Kamara által szakmai megalapozott bértábla bevezetése, amely az általános orvosnak 2500 forintos, a szakorvosnak 4300, a pálya végén lévő szaktekintélynek 7000 forintos nettó órabért jelent – és ezzel az orvostársadalom támogatása mellett az ország búcsút inthetne a hálapénznek.

Mindeközben a Kormány benyújtotta a 2021-es költségvetést a Parlament elé. A költségvetés LXXII. EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉSI ALAP elnevezésű fejezetében a gyógyító-megelőző eljárások tervezett 9,6%-os emelése nem fedezi az egészségügy betegbiztonságot garantáló és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, és nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét.

Az egészségügyi dolgozók bizonyítottak a kórházakban, a társadalom pedig egy emberként tapsolt munkájuk elismeréseként. Miniszterelnök Úr, most az Önök kezében van a változtatás lehetősége: egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer életre hívása.

A fentiek ismeretében kérjük Miniszterelnök Urat, hogy mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, hogy  és milyen mértékű orvosi béremelést tervez a Kormány a 2021-es évben.

Ha döntésében bármilyen segítséget tudunk nyújtani, örömmel vesszük egy személyes konzultáció lehetőségét.

 

Budapest 2020.05.29

 

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége nevében tisztelettel:

 

Dr. Kincses Gyula

A Magyar Orvosi Kamara Elnöke