110 ÉVE SZÜLETETT: DR. SZABÓ KATALIN

 2020.06.08 09:40

Sz._K.jpg Hazánkban a tbc elleni harcban az egészségügy győztesnek látszik. Évről-évre csökken az új betegek száma, és környékünkön, már nem is emlékszem mikor volt utoljára olyan gyermek, aki a tbc bacilustól fertőződött.

 

Egyre kevesebben vannak már, akik láttak még gyermek tbc-s beteget, és egyre kevesebben már azok is, akik emlékeznek azokra, akik gyógyították ezt az egykor rettegett kórt.

Illő tehát, hogy születésének 110. évfordulóján megemlékezzünk dr. Szabó Katalinról, aki a gyermek tbc leküzdésében szerzett nem múló érdemeket.

1910. június 3-án született Pocsajban, 4 gyermekes pedagógus családba.

Édesapja igazgató-tanító volt először Pocsajban, majd Debrecenben, édesanyja is tanított. Különös játéka a sorsnak, hogy Katalin nővére 13 évesen tbc következtében halt meg, és ő valamint bátya is átesett ezen a fertőzésen.

A család az I. világháború  végén költözött Debrecenbe, ő itt is érettségizett a híres református Dóczy Leánygimnáziumban.

Érettségi után a tanítóképzőbe ment, de ennek elvégzése után nem a tanítást kezdte el, hanem beiratkozott az Orvosi Egyetemre.

Könnyen tanult, jól vizsgázott, még Orsós professzornál is kiválóan teljesített, ami nagy szó  volt annak idején.

1938-ban szerzett diplomát. Egy rövid ideig Fornet Béla (1890-1966) tanítványa is volt, majd a fővárosba jött és a Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyben ( Ez ma a Heim Pál Gyermekkórház ) vállalt munkát. Ezt az intézményt akkor Waltner Károly (1894-1981 ) vezette, aki Szegedről jött a fővárosba és később visszatért a szegedi katedrára. Szabó Katalin közvetlen főnöke Lukács főorvos volt, akitől elsajátította a gyermekgyógyászat alapjait. A menhelyből a Szent István Kórházba került. Itt ismerkedett meg kollegájával, Teleki Kálmánnal. 1944-ben kötöttek házasságot.

1946-ban távozniuk kellett a Szent István kórházból és ekkor rokoni kapcsolatok révén kerültek Dunaföldvárra, ahol magánorvosi tevékenységet folytattak. Ez akkoriban nem nyújtott biztos megélhetést, egyik napról a másikra éltek.

1949-ben a Kaposvári Kórház kihelyezett osztályaként 100 ágyas gyermek tbc szanatórium nyílt meg Mosdóson, az egykori Pallavicini kastélyban. Az itt meghirdetett álláspályázatot nyerték meg és így részesei voltak a kor színvonalának megfelelően a szanatóriumi gyermekellátás megteremtésének Mosdóson, ahol bentlakásos iskola is működött.

Szabó Katalin férjével 8 évig dolgozott az intézményben. A szakmai munkája sikeres volt, de a kötelező Szabad Nép ½ órákat egyre nehezebben tolerálta. Összetűzésbe került a Somogy megyei főorvossal, Zsoldos Sándorral, aki 1953-ban egészségügyi miniszter lett.

Ezzel egyidőben Szabó  Katalinék távozni kényszerültek Mosdósról.

Pályafutása következő állomása Ajka. Új, épülő szocialista város, ahol a Tüdőgondozó első főorvosa Teleki Kálmán lett, aki ekkor már tüdőgyógyászi képesítéssel is rendelkezett, Szabó Katalin gyermek járóbeteg ellátást vállalt.

Itt sem tudtak azonban tartósan gyökeret ereszteni. Nem a környezettel volt a baj, hisz sok értelmes fiatal, főleg mérnökök alkotta ismeretségi körüket.

Szabó Katalin egészsége romlott meg. A gyakori északi szél esetén kínzó fejfájások gyötörték. Végül úgy döntöttek, hogy új helyet keresnek pályájuk folytatásához.

Kapóra jött az esztergomi Tüdőgondozói pályázat, amit benyújtott és megnyert Teleki Kálmán, Szabó Katalin továbbra is gyermekellátást folytatott. Megyei tbc gyermekgyógyász főorvos lett. A Széchenyi tér 24-ben kaptak lakást.

Esztergom lett pályafutásának utolsó állomása.

Teleki Kálmán és Szabó  Katalin a korszerű ellátás és az egyre javuló közegészségügyi állapotok, valamint szakmai munkájuk eredményeként megélhették, hogy Esztergom és környékén a tuberkulózis fokozatosan visszaszorult.

1970-ben lett nyugdíjas. Próbálta az új életformát tartalommal kitölteni. Rövid ideig még folytatott magánrendelést is, franciául és angolul tanult. Rengeteget olvasott, behatóan érdeklődött a történelem iránt, szenvedélyesen érdekelte Erdély története, és aggódott sorsa miatt. Szenzitív személyiség volt, és tragikus hirtelenséggel ment el.

110. születésnapján hajtsunk fejet emléke előtt.

Osvai László  dr.