MOK - KÖSZÖNET!

 2020.03.30 09:39

MOK_3.png.jpeg A Magyar Orvosi Kamara elnökségének köszönetnyilvánítása a koronavírus elleni küzdelemben résztvevő Kollégáink felé

 

Kedves Kollégák!

 

Tudjuk, hogy a miénk a legszebb hivatás, és azt is tudjuk, hogy az egyik legveszélyesebb is. A tudomány és a technológia fejlődése némileg feledtette velünk a hippokratészi eskünkből fakadó veszélyeket, de most mindannyian szembesülünk azzal, hogy betegeink egészségét, életét csak a sajátunk kockáztatásával tudjuk védeni. Ez adja hivatásunk erkölcsi magasztosságát. Köszönet és hála illet mindenkit, aki részt vesz ebben az embert próbáló munkában.

A következő időszakban az egészségügy dolgozói a megszokottnál is jobban egymásra lesznek utalva.  Sokat leszünk távol a szeretteinktől, és néhányunk valószínűleg meg is betegszik majd. Nehéz idők jönnek, de erősek leszünk, és sikerülni fog. Nagyon fontos, hogy nem vagytok egyedül. Megható az a felénk áradó üzenettömeg, felajánlás, amely a társadalom támogatásáról, köszönetéről és szolidaritásáról biztosítja az orvostársadalmat.

 

Tudnotok, éreznetek kell, hogy a Kamara vezetése Veletek van. Az elnökség tagjai nemcsak lélekben, hanem valójában is ott vannak Veletek a frontvonalban, a betegágynál, a műtőben a líránál, a védekezés irányításában. Van olyan elnökségi tagunk is, aki jelentkezett önkéntesnek, hogy így segítsen. Látjuk, érezzük a rátok, ránk nehezedő felelősséget és nyomást. Köszönet azért, hogy ebben a kiélezett helyzetben mindenki felelősségteljesen, együttműködően végzi a dolgát.

Ezek rendkívüli idők, és rendkívüli intézkedésekre van szükség. A Kamara elnöksége folyamatosan szót emel értetek, a munkakörülmények, az ellátás biztonsága érdekében. Számos javaslatunk került meghallgatásra, onnan kezdve, hogy ne az alapellátó orvosok dolga és pénzügyi terhe legyen a védőeszközök beszerzése, hogy függesszék fel a halasztható ellátások nyújtását, hogy a 65 év feletti kollégákat vonják ki a frontvonalból, hogy rendeletileg korlátozzák a lakosság felesleges mozgását, hogy korlátozzák a nyitvatartási időket, és hogy ne csak egyetlen akkreditált labor végezhessen koronavírus azonosítását célzó vizsgálatokat. A 11 pontos komplex javaslatcsomagunk egyre több pontja teljesül. Reméljük, hogy az egyik legfontosabban, az ellátók védőeszközzel való ellátásában is sikerül eredményt elérnünk. A MOK honlapján felmértük a védőeszközökkel való ellátottság hiányosságait, melynek eredményét kérésünk alátámasztására elküldtük Pintér Sándor belügyminiszternek és Müller Cecília országos tisztifőorvosnak is.

Most minden erőnket a járvány megfékezésére és kártételének csökkentésére kell fordítanunk. A vitákat félre kell tennünk, összefogásra van szükség. Ezért kértük az EMMI-t, hogy az erőforrások koncentrálása, a hatékony és közös munka érdekében a bértárgyalást egy, a költségvetés tervezhetőségét nem befolyásoló határidőig függesszük fel. Az államtitkárság elfogadta ezt a javaslatunkat is.

Továbbra is várjuk a kéréseiteket, a visszajelzéseiteket abban, hogy miben segíthetünk.

Végezetül: hálásan köszönjük küzdelmeteket és áldozatotokat. Vigyázzatok magatokra,  egymásra és betegeitekre!

Büszkék vagyunk arra, hogy ezt az orvostársadalmat szolgálhatjuk!

 

A Magyar  Orvosi Kamara elnökség