EGY FIATAL ORVOS

 2020.03.02 10:18

egy_fiatal_orvos.jpg A mai social media világában egyre divatosabb, hogy mindenki minden apró gondolatát megosztja a világgal, szint úgy az egészségügyi problémáját, vagy problémáját az egészségüggyel. Melyen jó esetben hónapokon át tudunk csámcsogni, pedig csak egy pattanása jelent meg az illető.


Ugyanígy gyakorlatilag hobbivá vált, sőt egész oldalak épülnek arra, hogy szidjuk az egészségügyet. Mivel ebben nem történik változás, tovább lépünk és panaszkodunk az orvosra. Pedig sok esetben nem az eü rendszerre kellene panaszkodni, és főleg nem az orvosra.

 

Én alig 3 éve kezdtem el dolgozni, 3 éve járok rendszeresen központi ügyelni is, mivel hát tudjuk… a bérem nem elég a megfelelő életszínvonal fenntartásához. És igen, nem azért tanultam 6 évig, hogy aztán a belemet kidolgozva, nulla magánélettel, életem végéig számolgassam a forintokat, hogy kijövök-e a hónap végén.

 

Mára már a legalapvetőbb betegszokássá vált inkább az orvost szidni. A mi egyre betegebb társadalmunkban ez olyan, mint amikor az angolok az időjárásról beszélnek. 3 rövid éves tapasztalatom alapján azt látom a járóbeteg ellátásban, főleg az ügyeleteken, hogy mindenki folyton követel, szitkozódik és jön a nekem mindenhez jogom van és mindent követelek azonnal. Az kellene, hogy józan paraszti észt szerezzünk valahonnan.

 

Fiatal vagyok, de én az azt mondom, hogy régen sokkal jobb volt. Anyukámmal sosem rohantunk ügyeletre, ha lázasok lettünk, ha hasmenésünk volt, ha megfájdult a torkunk vagy köhintettünk egyet. Csak 3 éve dolgozok központi ügyeleten, de ilyen rövid idő alatt elmondhatom, hogy az esetek nagyjából 70% teljesen indokolatlan.

 

És itt egy gondolat: hiba volt megszüntetni a vizit díjat. Így is romban az eü. nem sokat dobna a büdzsén, de még is lenne pici bevétel, talán részben csökkenne a felesleges ügyeletre járás is. De nem, nem szabad kivételezni, hogy csak indokolatlan esetben kell fizetni. Mert olyankor a dolgozók testi, lelki épségét kockáztatjuk. Hisz ilyen esetekben fog jönni a nagypapa, szomszéd, fél utca, hogy márpedig az ő agyon tanult tudásuk szerint ez biztos indokolt volt, úgyhogy ha a doktor úr épségben szeretne hazajutni, jobban teszi, ha nem, állítsa ki az 1000 forintos számlát. Az a pénz amúgy is a cigire kell…

 

Hiába az a néhány kampány, egyre többen jönnek ügyeltre megfázással. A betegek fele jön ügyeletre és várja a csodát a vírusos betegségre. Csak néhány tipikus indokolatlan és teljesen általános gyakori jelenség:

 

- 1 órája belázasodott a gyerek.  (Néhány esetleg adtak neki láz csillapítót, de azért behozza megmutatni. Sose tudom ilyenkor, mit várnak a szülők. Az ügyelet NEM lelkisegély szolgálat. De a „nem merünk nekimenni az éjszakán” egy lázzal, köhögéssel a leggyakoribb válasz arra, hogy jó de ezért miért kellett ügyeletre jönni?)

- Lázas volt tegnap, ma már nem az.

- Tegnap óta köhögök. Más panasz nincs.

- 1 hete fáj a lábam, most már nem bírom tovább. Mind ezt hajnal 4 kor.

- Szintén hajnal 4 kor: én most értem haza a munkából, ezért jöttem be most az ügyeletre a megfázásommal.

- Folyik a gyerek orra.

- Sír a gyerek. De nem úgy, mint ahogy szokott.

- A felnőttek se különbek, mind azzal jár az ügyeletre, hogy neki a munka mellett nincs ideje háziorvoshoz menni. És ezt az indokot valóban komolyan gondolják. Ilyenkor mindig lesokkolódok…

-  Kedvenceim:

Beütötte a gyerek a fejét és pukli van rajta, ha megnyomják fáj.

Ismert, hogy tusfürdőre allergiás, de azért csak új tusfürdővel fürdetik (ami persze nem kifejezetten allergiásoknak való) és most viszket

.

Nem is folytatom a sort, mert ezek a nevetséges dolgok teszik ki az ügyelet nagy részét. (Erre egyébként érdemes lenne külön oldalt létrehozni, ahol az orvos is felrakhatják a panaszaikat a betegekről. Bocsánat…. „betegekről”.

 

Ilyenkor jön a védekezésre a legjobb módszer a támadás, hogy „de hát én nem vagyok orvos, honnan tudjam?!” És vissza is kanyarodhatunk a cikk elejére: józan paraszti ész, illetve hogy 20-30 évvel ezelőtt sem halt bele senki az ilyen panaszokba.

 

A legnagyobb baj, mint írtam, hogy ma már a szülők és az idősebbek is ugyan olyan buták és egyszerű dolgokat sem képesek megoldani. De megértem, hogy ilyen irányba haladunk. A régi módszerek kivesznek, józan észt már nem tanítják otthon. És ha egy befőttesüveget kell kinyitni, egyből az internetről kérünk segítséget. Vagy az orvostól, elvégre ő ügyeletben van és még pénz is kap érte.

Egy rövid intermezzó erejéig: a háziorvosoknál is van bőven gond. Mondjon valaki olyan háziorvost, akinek hétköznap 3 órás időtartalmon hosszabb a rendelési ideje. Nem csodálom néha, ha nem tudnak máshova elmenni, ha csak kedden és csütörtökön rendel az orvosuk 9-től 11-ig. Ez olyan szinten bevett szokássá vált, hogy sok embert már azt se tudja, ki a háziorvosa, hiszen SOHA nem lehet elérni. Marad az ügyelet. Így nem csoda, hogy 16:00-kor sok esetben tele az ügyeleti váró, hiszen, mint írtam 70-80%-ban háziorvosi ellátás folyik az ügyeleteken.

 

Én jó ideje úgy gondolom, hogy a legjobb hosszútávú megoldás, hogy az iskolákban nem erkölcstant, honismeretet meg etikettet kell tanítani. Ezzel a „tudással” (kisebb túlzással, de) nem fog életben maradni senki. Már általános iskolától kezdve egészségügyi alapismereteket kellene kötelezően oktatni. Mert bár egyértelműnek tűnhet, de a lakosság nagy része nem tudja, hogy lázra lázcsillapító, köhögésre köhögéscsillapító, fájdalomra fájdalomcsillapító, torokfájásra torok fertőtlenítő való. És ehhez nem kell orvosi vélemény vagy orvosi gyógyszer rendelés.  Ezeket kellene az iskolában tanítani. Mert mindenki meg fog betegedni. És a betegség, tünet nem egyenlő az orvosi felügyelettel. Különben a fél országból orvos kellene nevelni, hogy legyen valaki, aki a másik fele mellett áll 0-24-ben ha elköhintené magát.

Egy még itthon dolgozó fiatal orvos.

Praxisblog.hu

2020.02.21.