IN MEMORIAM PETER CERNY

 2020.01.19 15:12

Peter_cherny.jpg Peter Cerny magyar orvosok megkeresésére 1988-ban hozta létre a nevét viselő alapítványt, amely 1989 júniusa óta a nap 24 órájában tartja fenn koraszülött mentőszolgálatát. A szolgálat speciálisan felszerelt mentőautóival a 30 éves működés alatt több mint 80 ezer koraszülött vagy beteg újszülött mentését, szállítását szervezte meg.


Vízkereszt éjjelén, 79 éves korában, hosszú betegség után meghalt Peter Cerny.

Őt magát kevesen ismerték, az életművét viszont annál többen. Harminc évvel ezelőtt ő volt az az osztrák üzletember, aki a magánvagyonából alapítványt hozott létre Budapesten, megalapítva ezzel a magyarországi koraszülött mentést. Sok ezer kisbaba köszönheti neki az életét.

Nemrég kapta meg a megérdemelt állami kitüntetést.

Köszönjük, Peter, nyugodj békében!

Most már fentről vigyázz ránk!

Forrás: Facebook

Kaiser Péter

Január 11.

 

A Peter Cerny Alapítvány megalakulásának és működésének története

 

A neonatális intenzív központok országos hálózatát 1975-ben alakították ki tíz Perinatális Intenzív Centrummal (PIC). Az akkori fejlesztési koncepció második lépésére, a kórházak illetve a központok közötti szakszerű és kíméletes szállítás végrehajtásához szükséges szállítórendszer megszervezésére már nem jutott pénz. A neonatális intenzív központok működésének eredményeként felére majd harmadára csökkent a születéskörüli halálozás és javultak a koraszülöttek túlélési eredményei, sőt életminőségük és életkilátásaik is. A kezdeti sikereket azonban lassan elhomályosították azok a számok, amelyek azt mutatták, hogy a gépi lélegeztetést igénylő szállított koraszülöttek halálozása kétszerese volt a gépi lélegeztetést igénylő, centrumon belül születettekhez képest. A ’80-as években ezt felismerve, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus szakorvosa, Dr. Somogyvári Zsolt kereste annak lehetőségét, hogy miként lehetne ezt a problémát megoldani. Ennek során találkozott egy osztrák üzletemberrel, Peter Cerny úrral, aki tevőlegesen szeretett volna segíteni a magyar gyermekegészségügy helyzetén, ezért vásárolt egy mentőautót, melyet más támogatók segítségével felszereltek szükséges orvosi berendezésekkel, majd az 1988-ban megalapított Peter Cerny Alapítvány 1989. június 21-dikén beindította, és azóta is folyamatosan üzemelteti koraszülött mentőszolgálatát.

Forrás: Az Alapítvány honlapja