BRUTTÓ EGYMILLIÓ FORINTOS ORVOSI ALAPBÉR

 2019.12.09 09:14

MOK_1.png Ha meghívnák, ő is elmenne Kötcsére,  de ez szerinte nem jelentené a függetlenség elvesztését, "valahova való beállást".

A hálapénz ellen egy eszközzel nem lehet küzdeni, több eszközre van szükség. Az első a béremelés, méghozzá egy tisztességes, egylépcsős, amiből a társadalom és az orvos is érzi, hogy a doktorok "ki lettek emelve, meg lettek becsülve" - mondta az Index élő videointerjújában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke.

El kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen az orvosi alapbér - tette hozzá. Ki kell mondatni a TB-törvénnyel, hogy az ellátás az éppen beosztott orvossal jár, ha én nem ezt szeretném, akkor azt plusz pénzből kell megvásárolni, szerződéssel, mondta Kincses. De - tette hozzá - ők nem szakszervezet, nem ez a céljuk, ez csak eszköz a jobb egészségügyért.

Azt is mondta, hogy akkor tud a miniszterrel, államtitkárral tárgyalni, ha az orvosok mögé állnak. Szerinte az orvosok közül "egyre többen" állnak ki a hálapénz ellen, főleg, hogy például egy nagy orvos gyakran "szint alatti" dolgokat kell vállaljon a hálapénzért, kis műtéteket, szüléslevezetéseket, ami egyre kevésbé tetszik neki. "Ezért nem vagyok pesszimista a jövőt illetően".

Tisztességes, az orvostársadalmat a méltó helyére pozicionáló bér kell, mondta. Nem csak a futballnak kellene nemzetstratégiai ágazatnak lenni, hanem az egészségügynek is, tette hozzá.

Azt mondta, ha meghívnák, ő is elmenne Kötcsére, mint Éger, mert tudnia kell, hogy az ország merre megy. De ez szerinte nem jelentené a függetlenség elvesztését, "valahova való beállást".

FORRÁS: Index 2019-12-06