VEDEL, CIGIZIK, ÉS KORÁN MEGHAL AZ ÁTLAG MAGYAR

 2019.11.10 11:35

atlag_magyar.jpeg Megjelent az OECD legfrissebb, a tagországok, felvételre váró országok és partnerországok egészségi mutatóit összehasonlító kiadványa, a Health at a Glance (Egy pillantás az egészségre). Az Index megnézte, mi volt a helyzet Magyarországgal az egészségügy terén 2018-ban.

Az országok átlagos egészségügyi állapotát négy faktor alapján állapították meg: várható élettartam, elkerülhető halálesetek száma, krónikus betegségek (diabétesz) aránya és a lakosság saját egészségi állapotának önértékelése. Ezen mutatók szerint Japán, Spanyolország, Svájc és Hollandia lakosságának a legjobb az egészségi állapota. A legrosszabbul Magyarország, Lettország és Szlovákia teljesít.

Az átlagos magyar 75,9 évet él, szemben a 80,7-es OECD-átlaggal, 100 ezer főre levetítve 388-an olyan betegségben halnak meg, amik megfelelő kezeléssel gyógyíthatók lett volna.

Az elsők között vagyunk viszont dohányzás terén, valamint alkoholfogyasztásban. A magyar lakosság több mint negyede, 25,8 százalék naponta dohányzik, valamint 11,7 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos ital fogy fejenként évente. Kétszer annyi ember hal meg a légszennyezés miatt hazánkban, mint az OECD-átlag.

Magyarország közte van annak a hét OECD-országnak, ahol a lakosság 95 százaléka alatti a hozzáférés az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, ez az érték nálunk 94 százalék, a két utolsó az USA (90,8) és Mexikó (89,3).

A bárki számára elérhető CT- és MRI-készülékek száma Mexikóban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon volt a legalacsonyabb.

FORRÁS: MOK, Index 2019-11-08