KRITIKUS PONTHOZ ÉRT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

 2019.09.30 15:19

kritikus.jpeg Pellengérre lehet állítani az intézmények vezetőit, de ez a mélyben húzódó, évtizedek óta tartó problémákat nem oldja meg. Két adat is napvilágot látott egy héten belül, amelyek figyelmeztető jelként kellene hassanak a magyar egészségügy állapotát illetően. Ám még ezek sem képesek átütni az illetékesek ingerküszöbét. Pedig érezhető, hogy fogy a türelem, írja a portfolio.hu.


Huszonkét éves mélypontra került Magyarországon a GDP-arányos egészségügyi költés (ha az állami forrásokat nézzük, akkor még aggasztóbb a helyzet). Rendkívüli tempóban adósodnak el a gyógyító intézmények. Két ijesztő adat a hazai egészségügy világából csak közelmúltból. Sokan már csak legyintenek ezekre a hírekre, pedig nem kéne. Közben pedig a szinte minden napra jutó ijesztő hírekről (leállhat a baleseti ellátás, folyamatosan romlik az ellátás színvonala) még nem is beszéltünk.

Jogosan merül fel a kérdés: hol van a hiba a rendszerben? Sok helyen. Természetesen pellengérre lehet állítani az intézmények vezetőit, üzengetni, felügyelőket kirendelni, de ez a mélyben húzódó, évtizedek óta tartó strukturális problémákat nem oldja meg. Vagy felmerülhet a gyógyító-megelőző kassza kipótlása, mint minden évben. Vagy lehet mutogatni az orvosokat elszívó, állami rendszerre is gyakran rácsatlakozó magánellátásra. Vagy az egészségügy azon szereplőire, akik a sok diszfunkcionális működés mellett a rendszer haszonélvezői. Vagy akár a nyugat-európai országok munkaerő-elszívó erejére. Ezektől azonban nem válik egy csapásra fenntarthatóan finanszírozhatóvá a rendszer.

FORRÁS: portfolio.hu

2019-09-29