AZ ORVOSOK HANGJA NEM ÉR AZ ÉGIG

 2019.09.30 15:24

mok_3.jpg Volt füttyszó, magasba emelt piros lapok, és hullottak könnyek is, a konkrét kérdésekre azonban csak mellébeszélés volt a válasz.


Szeresd felebarátodat, mint önmagad – citált bibliai idézetet nyitóbeszédében Éger István az Elhalt ígéretek nyomában címmel meghirdetett nagygyűlésen, aki szerint a gyógyítás embertársaink támogatásáról szól. Példákat sorolva emlékeztetett arra, hogy a kamara az elmúlt 15 évben következetesen állt ki az orvostársadalom mellett, és azért, hogy kollégáik egy jobban működő egészségügyben gyógyíthassanak - tudósított a MOK Nagygyűlésről a medicalonline.hu.

A nagygyűlést nem a hirtelen harag generálta, hiszen a MOK már tavaly deklarálta, hogy az egészségügy és a benne dolgozók helyzetének rendezése kizárólag a döntéshozói akaraton múlik, ezért e gyűléssel kívánnak súlyt adni öt pontban megfogalmazott elvárásaiknak, hiszen „Magyarország immár jobban teljesít”, az egészségügy azonban továbbra is maradékelven részesül a költségvetésből – mondta az elnök. Ezért is kapott meghívást a nagygyűlésre a Pénzügyminisztérium, a tárca azonban jelezte, nem fogadja el az invitálást, így csak két szék került a pulpitusra a levezető elnöké mellé. (...)

Azt ugyan nem tudni, mi történt volna, ha a lassú beszédű, regnálása közel másfél éve alatt érdemi eredményeket felmutatni nem tudó Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter merészkedik le mintegy kilencszáz (volt) orvoskollégája közé, de ezt a rangot nem adták meg a rendezvénynek, képviselte őt az államtitkára, bár ezúttal nem olvasott fel üdvözlő sorokat a tárcavezetőtől, mint oly sok eseményen. (...)

Később lapunk megkérdezte Horváth Ildikót, hogy annak ellenére, hogy a hivatalos kormányzati álláspont a kitérés a kérdések elől, az Emmi, illetve az egészségügyért felelős államtitkárság a várható egyeztetéseken támogatja-e a MOK 900 ezer forintos szakorvosi alapbér-követelését, és annak 2022-ben történő bevezetését, úgy válaszolt: tárgyalunk a kamarával a konkrét összegekről és az időzítésről is - írták.

A kamara követelésére, amely a minimumfeltételek ellenőrzésére vonatkozik, az államtitkár a MedicalOnline-nak kifejtette, szükség van a 2012-ben kialakított minimumfeltételek felülvizsgálatára, a számszerűsített listák helyett az ellátási folyamatok meghatározására, és ezek ellenőrzésére van szükség, a munka már az év elején elkezdődött. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan változott a helyzet 2015-höz képest, amikor egy átfogó ÁNTSZ ellenőrzés nyomán kiderült, hogy egyetlen kórház sem felel meg a minimumfeltételeknek, sőt van olyan intézmény is, ahol a megfelelés mértéke mindössze 25 százalék, az államtitkár azt mondta, nem ismeri az (egykori) ellenőrzés eredményeit, de fokozott és transzparens együttműködés van a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az államtitkárság között, hogy a tárca megkapja azokat az információkat amelyeket begyűjtenek.

Szeretnék holnap inkább templomba menni – célzott az államtitkár (nyilván véletlen) kijelentésére Éger István, ami szerint már holnap (vasárnap) megkezdődnek az egyeztetések a kamarával. Ugyanakkor elismerte: eredmények nem születtek a nagygyűlésen, hacsak az nem, hogy a nagy nyilvánosság előtt tudták kimondani a problémákat. Az elnök szerint a homályos ígéretekkel nem tudnak mit kezdeni, ezért fontos, hogy mielőbb induljanak el újra az egyeztetések. Megjegyezte azt is, a „levegőben lóg” az önkéntes túlmunka felmondásának lehetősége, majd célzatosan hozzátette: a saját szabadidejével mindenki önkéntesen rendelkezik.

FORRÁS: medicalonline.hu  MOK

2019-09-21