15 ÉVES A LEÁNYVÁRI HIVATÁSŐRZŐ HÁZ

 2019.09.30 15:21

Patkai.jpeg A szenvedélybetegek segítésében Esztergom és Dorog vidéke szerencsés helyzetben van. Neuro-pszichiátriai, majd neurológiai és pszichiátriai osztályaink 1968-ban történt alapítás óta, nyitottak az akut felvételt igénylő betegek ellátására.


Szakrerendeléseinken és ideggondozónkban az ambuláns gondozás, tanácsadás biztosított. A betegek emberi méltóságát tisztelve a családokkal együttműködve korszerű szemléletű orvosokkal, pszichológusokkal, szociális és mentálhigiénés szakemberekkel országosan az elsők között szüntettük meg az erőszakos kezelési módszereket. 1981 - óta szinte folyamatosan önsegítő csoportok is működnek. A nyolcvanas évek elején alapított Dömösi Református Iszákosmentő Misszióban  sokan találnak gyógyulást. A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia - MKPK kezdeményezésére 2004-ben, 15 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Leányváron a “Hivatásörző Ház”. Elsősorban egyházi személyek kezelést biztosító, az amerikai Minnesota - modell alapelvei szerint működő “Ház”-ban világiak és nem csak katolikus felekezetűek felépülését is szolgálják.

Kevesen tudják, hogy a Leányvári Hivatásőrző Ház igazgatója, Hidász Zoltán kórházunk ideggondozójában dolgozott 1991-94-ig. Gondozói munkakörében az orvosokkal, a szociális szervező, pedagógus, szakápoló, teológus munkatársaival jelentős szerepet vállalt a közösségi alapú ellátásunkban. Narkológiai és addiktológiai konzultáns szak elvégzése után a Katolikus Karitász “RÉV” Szenvedélybeteg-segítő  Szolgálatnál dolgozott tanácsadóként. Alapos szakmai felkészülés birtokában vállalta a “Ház” igazgatását.

A leányvári intézmény előkésztésében - alapításában én is részt vehettem. 1993-ban a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia - MKPK Valkai Zsuzsa pszichológus kolléganőmmel együtt egy hónapos tanulmányútra küldött az Egyesült Államokba, ahol a világhírű Hazelden Intézetben ismerkedtünk a Minnesota - modellel és a Guest House alapítvány számos kezelőközpontjában  szereztünk tapasztalatokat az egyházi személyek kezelésével kapcsolatban. A MKPK-án számoltunk be az útról - szakmai jelentésünket tíz évvel később a “Hivatásőrző Ház” alapítói hasznosították.

A jubileumi konferencia evangéliumi lelkiséggel egy világszerte sikeres ellátó modell gyakorlatáról adott áttekintést. A felépülő személyek bizonyságtételei, szakmai beszámolók hitelesen adtak hírt a gyógyító műhelyről, mely nem csupán térségünkben, de határainkon belül és azon túl is a testi-lelki felépülés lehetőségét kínálja a rászorulók felé.

Kezdetekről és távlatokról szóló előadásomban a ház alapítóira - köztük Ternyák Csaba püspök úrra, Rauch László amerikai - magyar plébánosra, Pregun István atyára, Ackermann Kálmán atyára, Valkai Zsuzsa pszichológus kolléganőre és Jakus Ottóra emlékeztem - utaltam a hasonló alapelveken működő hazai és külföldi jó gyakorlati műhelyekre, többek között  a szigetvári, Szikszay Petronella által vezetett intézetre, mely számos gyakorlati vonatkozásban, mint egy jól bejáratott Minnesota - modell a “Ház” szervezésében mintát jelentett. Az intézmény alapvetően evangéliumi elveket követ. Az amerikai Hazelden intézetben és a Guest House alapítványban sikeres gyakorlatok a Névtelen Alkoholbetegek mozgalmából ismert 12 pont alapelveit követik, mely a jezsuita Szent Ignác-i lelkiséggel és a Prochaska-DiClemente féle változásmodellel állítható párhúzamba (1). A modell mély evangéliumi gyükereit Richard Rohr “Lélegezni a víz alatt” művéből (2) és Ed Dowling ír-amerikai jezsuita atya írásaiból (3) is megismerhetjük.

Reményem szerint a fiatal, 15 éves “Ház” gazdag tapasztalatokkal lép a felnőttkorba és nagy jövő előtt áll. Az igény hatalmas, nem csupán az egyházi személyek szakszerű kezelésére, de az egész magyar társadalomban is a józanság lelkületével, gyógyító és prevenciós feladatokkal tágas tér nyílik a keresztény értékeket követő segírő műhelyek számára.

Gratulálunk a “Hivatásőrző Ház” vezetőinek, Hidász Zoltán igazgatónak, Magyar Balázs pszichiáter kollégánknak, az intézmény szakmai vezetőjének, a munkatársaknak és a felépülő betegeknek, akik  a felépülés rögös útjain bátran tesznek bizonyságot Isten gyógyító kegyelméről.

 

Leányvár 2019. szeptember 14.

Konferencia Beszámoló

Dr. Pátkai István

 

Irodalom

 

1. 1. Halmi Krisztina, SJC, Felépülés a függőségből és spiritualitás, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Addiktológiai konzultáns szak, 2013

2. 2. Richard Rohr, Lélegezni a víz alatt, A 12 lépéses felépüléssi programok spiritualitása, Ursus Libris, 2016

3. 3. Father Ed Dowling - Bill W.’s Confidant and Friend, News and Notes from the General Service Office of AA, Vol. 52, No. 4. August-September, 2006