RENDKÍVÜLI ORVOS NAGYGYŰLÉST TARTANAK SZEPTEMBERBEN

 2019.08.20 15:16

mok_2.jpg Egyre nő az elégedetlenség és csalódottság az orvoskarban a be nem váltott kormányzati ígéretek miatt - mondta Éger István szerdán. A Magyar Orvosi Kamara elnöke emlékeztetett, az év eleji tárgyalássorozat megállapodás nélkül félbeszakadt, ezért a MOK most más eszközökkel igyekszik elérni céljait, határozottabban szólal meg:

orvos nagygyűlést szerveznek szeptember 21-re, amelyen nyilvános párbeszédre hívják az EMMI, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség képviselőit.

Éger István felidézte, hogy a 2018-as választások előtt termékeny időszak volt az orvosi kar számára, hiszen eredményes tárgyalásokat folytatott a döntéshozókkal. A sikerek és a határozott ígéretek dacára 2018 áprilisától nem történt folytatás. Az elvesztegetett egy év után idén az első hónapok megállapodás reményével kecsegtető, intenzív egyeztetéseire a teljes sikertelenség okozta mélységes csalódás tett pontot, hiszen a komplett leírt megállapodástervezetről, például a kidolgozott, új orvosi bértábláról az ígéretek ellenére mégsem döntöttek az április 17-i kormányülésen. Így a már kitűzött május 6-i aláírásra sem került sor.

A reprezentatív érdekképviseletek és szakmai szervezetek minden igyekezete hiábavalónak bizonyul, újabb fél év telik el az ágazati kollektív szerződés tovább tárgyalása, az orvosok, illetve gazdasági-műszaki háttér személyzet bérfelzárkóztatása akárcsak megkezdésének érdemi ígérete nélkül.

Örvendetesnek nevezte a MOK elnöke, hogy a szakdolgozói bérprogram eredményképpen viszont – amint nyilatkozatában az egészségügyért felelős államtitkár elmondta – „például egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező felsőfokú végzettségű ápoló átlagkeresete 2022. januártól 690 ezer Ft-ra ugrik”. Éger István aláhúzta, hogy a szakdolgozók béremelését a MOK is 150 százalékban támogatta. Azonban azt is megjegyezte, hangsúlyozva, amit mond, nem a szakdolgozókról szól, hogy a fentiekhez képest jelenleg egy nyugdíj előtt álló, 40 éves jogviszonnyal bíró szakorvos tábla szerinti bére bruttó 560 ezer Ft! Az alapellátásban dolgozó orvosok, fogorvosok – valamennyien szakorvosok – számára még ez is csak vágyálom.

A MOK vezetője elmondta: orvosi béremelésről a leghatározottabb korábbi ígéretek ellenére jelenleg szó sincs, az orvosi jövőkép kiszámíthatatlan, tervezhetetlen. A paraszolvencia nemcsak igazságtalan és súlyosan torzító hatású, de tönkreteszi a szakorvosképzést, minőségi, betegbiztonsági kockázatot növelve. Éger István felhívta a figyelmet a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók tarthatatlan helyzetére is. Pedig a jelentős szakemberhiányt pótolni igyekvő mintegy ötezerre tehető nyugdíjas korú nővér, orvos munkája nélkülözhetetlen. Mint Éger István fogalmazott: a hátrányos jövedelmi megkülönböztetésük, közteher fizetési diszkriminációjuk, a velük szemben támasztott ismétlődő és értelmetlen, véget nem érő bürokratikus adminisztráció pedig tűrhetetlen.

Az elnök kijelentette: "ágazatunk rendbetétele kizárólag döntéshozói akaraton múlik, amint ezt kamaránk vezető testületei korábban leszögezték". Az erre a célra szükséges mintegy plusz 1000-1200 milliárd forint Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetében biztosítható lenne.

Mindezeket a problémákat a MOK egy olyan nyilvános, szeptember 21-i nagygyűlésen kívánja megvitatni, amelyre a tagságon kívül három minisztérium, a humán- a pénzügyi tárca, illetve a Miniszterelnökség vezetőit is meghívják. A MOK elnöke emlékeztetett, hogy tagokat korábban megkérdezték részt vennének-e egy hasonló nagygyűlésen, és pozitív volt a többség visszajelzése. Éger István hozzátette azt is, hogy a bejelentett nyilvános párbeszédre a regisztrációt szerdán elkezdték.

A kamara vezetője elmondta: a nagygyűlés fő célja, a félbeszakadt tárgyalások gyors, eredményes lezárása, a megfelelő megállapodás kollektív szerződésben rögzítése és aláírása.

Ezen belül a MOK alapvető követelései, a témakörök, amelyeket meg kívánnak tárgyalni:

• Egységesen kötelező kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül, 900 ezer Ft-os mértékben, melyre a képzettséget, gyakorlatot és előmenetelt tükröző bértábla épüljön, az értéktartás folytonos garanciájával!

• Az előző követelés teljesülésével egyidejűleg szűnjön meg a paraszolvencia rendszere! Éger István hangsúlyozta, hogy a kamara sok mindent hajlandó ennek érdekében tenni, de ehhez társadalmi akarat és kormányzati segítség szükséges.

• Szüntessék meg a nyugdíjas munkavállalóinkat sújtó diszkriminációt, szabaddá téve, hogy betegeinket és fiatal, támogatásra szoruló kollégáinkat szolgálhassák döntésük szerint. A kamara elnöke szerint az mégis csak felháborító, hogy mindenféle jogi csűrcsavar mentén egy három műszakban dolgozó nővértől kétszer annyi közterhet szednek be, mint más területen tevékenykedő nyugdíjastól.

• Döntsék el, orvosokkal vagy orvosi képzettséggel nem rendelkezőkkel (mint Éger István példaként említette nondoktorokkal, Msc nővérekkel) akarják-e honfitársainkat a jövőben gyógyíttatni, pusztán szűkmarkúság okán.

• Szerezzenek érvényt és rendszeresen, szigorúan ellenőrizzék a szakmai minimumfeltételek meglétét intézményeinkben, mindenekelőtt munkaerő, de tárgyi oldalról is! Tarthatatlan, hogy az erre felruházott hatóságok jogköreit lenullázták, tarthatatlan, hogy nincs ellenőrzés, vagy szemet hunynak a problémák láttán. Ez az emberek becsapása, a betegbiztonság súlyos megsértése - fogalmazott Éger István.

Kérdésre válaszolva a MOK elnöke azt is elmondta, hogy amennyiben a szeptemberi nagygyűlés nem hozna eredményt, ismét a kamara tagságához fordulnak majd, de megemlítette azt is, hogy egy korábbi felmérésnél az orvosok közül több ezren jelezték, hogy akár az önkéntes túlmunka felmondását is vállalják a célok elérése érdekében.

FORRÁS:  MOK Weborvos

2019-08-14